Kredide ‘full paket’ kesintisi iptal

Maraş’ta bir tüketicinin başvurusunu değerlendiren Tüketici Sorunları İl Hakem Heyeti, konut için bankadan çekilen krediden alınan bin 500 liralık ‘full paket’ ücretinin tüketiciye iadesine karar verdi.

AA’nın haberine göre, O.E. adlı tüketici, ev almak için bankadan kredi çekmek istedi. Banka yetkililerinin kredi masraflarının yanı sıra bin 500 liralık ‘full paket’ ücreti aldığını fark eden O.E., Onikişubat İlçe Tüketici Hakem Heyeti’ne başvurdu. Şikâyet üzerine toplanan heyet, aldıkları kararda, “Tüketici bu şartların kendisi ile tartışılmadığını ileri sürdüğünden 6502 sayılı kanun gereği banka aksini ispatla yükümlüdür. Banka bu şartın tüketici ile müzakere edilerek sözleşmeye konulduğunu ispat edemediğinden, tüketiciden alınan ücretlerin iadesi uygun görülmüştür” ifadelerini kullandı.

Faiz kaybını tüketiciden çıkarıyorlar
Tüketiciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı Nesih Tanrıverdi, kararın yerinde olduğunu belirterek, şu değerlendirmede bulundu: “Tüketicinin konut kredisi almak için bankaya başvuruda bulunduğu dönemde bizzat Cumhurbaşkanı 'faizlerin indirilmesi' ile ilgili irade beyanında bulunmuş, bütün bankaların buna uyması istenmiştir. Bankalar buna direnmiş, başlangıçta bir direnç göstermişseler de özellikle devlet bankaları buna uymak zorunda kalmıştır. Bankalar faiz kaybını telafi etme yoluna gitmekten geri durmamışlardır. 'Full paket' adı altında tüketiciden tahsil edilen ücret buna güzel bir örnektir. Tüketici konut kredisi almak için bankaya başvurduğunda önüne ikinci bir hizmet sözleşmesi konmuş ve tüketici sözleşmeyi imzalamak zorunda kalmıştır.”