Rusya’nın işgali üçüncü haftaya girerken Ukrayna dünyanın dört bir tarafından ‘yabancı savaşçılar’ın av sahasına dönüşmeye başladı. Putin, Ortadoğu’da savaşan ‘gönüllü’ milisleri Ukrayna’da cepheye sürüyor.

Kremlin'den tehlikeli hamle: Lejyonlar cepheye

Dış Haberler Servisi

Ukrayna'daki Rus işgalinin 16'ıncı gününde Kremlin'den tehlikeli bir hamle daha geldi. Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenski’nin yabancı lejyon çağrısına Moskova Ortadoğu’dan silahlı milisleri bu ülkeye taşıyarak karşılık verdi. Karar Rusya Güvenlik Konseyi Zirvesi’nde alındı.

Devlet Başkanı Vladimir Putin’e kapsamlı bir rapor sunan Savunma Bakanı Sergey Şoygu çoğunluğu Ortadoğu'dan, 16 bin "gönüllünün" Ukrayna ordusuna karşı savaşmak için başvurduğunu belirterek, “Bu talepler para için değil, kişilerin arzuları olduğu için buna olumlu cevap vermeyi doğru buluyoruz. Birçoğunu biliyoruz, son on yılda en zor zamanda IŞİD’e karşı mücadelede yardımcı oldular” dedi.

IŞİD'E KARŞI SAVAŞTILAR

“Kiev rejiminin Batılı sponsorları, uluslararası hukuku göz ardı ederek Ukrayna'ya açıkça paralı asker gönderiyor” diyen Putin de, dünyanın her yerinden paralı savaşçıların Ukrayna’ya geldiğini, Ukrayna'nın bunu saklamadığını söyleyerek Ortadoğu’dan gelecek ve Rusya tarafında yer alacak "gönüllü savaşçıların" çatışma bölgelerine ulaştırılması talimatı verdi.

Putin, “Bu nedenle, özellikle para için değil de gönüllü olarak gelip Donbass'ta yaşayan insanlara yardım etmek isteyen insanlar görürseniz, onları karşılamak ve çatışma bölgesine gitmelerine yardımcı olmak gerekir” diye konuştu.

Rus ordusunun eline Ukrayna tarafından geçen Batı yapımı silahların da Donbass yönetimlerine verilmesi fikrini desteklediğini dile getiren Putin, Rusya’nın batı sınırlarının güçlendirilmesiyle ilgili, NATO ülkelerinin bu yönde yaptıkları eylemlere ilişkin ayrı bir değerlendirme gerektiğini ve bu yüzden ayrı bir rapor istediğini ifade etti.

KİEV DE ÇAĞRI YAPMIŞTI

İşgalin başlarında Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenski de Ukrayna'ya yardım için 16 bin yabancı gönüllü savaşçının geleceğini açıklamıştı. "Onlar bizim özgürlüğümüzü, hayatımızı korumak için geliyor" diyen Zelenski’nin çağrısı sonrasında Avrupa başta olmak üzere dünyanın pek çok ülkesinden paramiliter güçler Ukrayna’ya akın etmeye başladı.

lejyonlar-cepheye-990667-1.
Ukraynalı bir anne, Rusya saldırısında yaşamını yitiren asker oğluna son kez dokundu

SALDIRILAR BATI’YA YÖNELDİ

Rus ordusunun saldırıları da Batıya doğru genişlemeye başladı. Rus birlikleri Ukrayna'nın orta ve batı kesimlerindeki Dnipro, İvano-Frankivsk ve Lutsk kentlerine hava saldırıları düzenledi. Lutsk'ta stratejik öneme sahip askeri havaalanı ve jet motoru fabrikası vuruldu, 2 askeri öldü, 6 asker yaralandı. İvano-Frankivsk Belediye Başkanı Ruslan Martsinkov da, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda bombalamalar nedeniyle halka evlerinden çıkmama çağrısı yaptı.

POZİSYONLAR NET

Savaş can almaya devam ederken Kremlin, Ukrayna ile görüşmelere ilişkin "Rusya'nın pozisyonu açık ve net. Ukrayna Kremlin'in taleplerini biliyor" açıklama geldi. Kremlin Batı'ya da tepki göstererek "Güvende olmadığımızı, tehlike altında hissettiğimizi sürekli olarak söyledik ancak Batı bize cevap vermedi" açıklaması yaptı.