Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Türkiye'de bulunan S-400 uzmanlarının önceden planlanmış olan takvim doğrultusunda ülkelerine geri dönmekte olduklarını belirtip 'uzmanların gönderildiği' şeklinde ifadeler içeren haberlerin doğru olmadığını söyledi.

Kremlin'den, Türkiye'nin S-400 uzmanlarını 'geri gönderdiği' iddiasına yalanlama

Kremlin Sözcüsü Peskov, medyada yer alan birtakım haberlerin sorulması üstüne, Rusya yapımı savunma sistemi S-400 konusunda uzmanlaşmış personelin Türkiye'den plan dahilinde ayrılmakta olduğunu, Rus uzmanların ‘evlerine gönderildiği’ şeklindeki yorumların doğru olmadığını söyledi.

"Orada (Türkiye) bulunan uzmanlarımızın hepsi, planlı bir biçimde evlerine geri dönüyor, zira Türk personelin eğitimi ve işlerin devri konusundaki görevlerini tamamladılar. Dönüşleri önceden planlanmış olduğu gibi gerçekleşiyor” diyen Kremlin Sözcüsü, "Bunu bir eve gönderme veyahut kovma şeklinde yansıtmak, kesinlikle yanlış, hiç doğru değil” vurgusunu yaptı.

Bunun yanında Peskov, Rus uzmanların evlerine dönüşünde ABD’nin bir rolünün olup olmadığı sorusuna, “Burada Amerikalıların herhangi bir etkisi bulunmuyor. İyi biliyorsunuz ki Amerikalılar Türklere (S-400 sistemi hususunda) oldukça baskı yapıyor, fakat Türk tarafı istikrarlı bir biçimde duruşunu koruyor” yanıtını verdi.

BLOOMBERG HABERİ

Kremlin Sözcüsü’ne bu soruların yöneltilmesi, ABD Başkanı Joe Biden’ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile liderler zirvesinde bir araya gelmesinin öncesinde ‘Türkiye'nin Rus uzmanları Biden’a sinyal göndermek için eve yolladığı’ iddiasını içeren Bloomberg haberinin yayınlanmasını izledi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun sözlerini aktardığı bir haber yapan Bloomberg, Çavuşoğlu’na atfen, “S-400’ler yüzde 100 olarak bizim kontrolümüzde olacak. Eğitim için bulunan teknisyenlerin çoğunu gönderdik. Rus askeri uzmanlar Türkiye’de kalmayacak. Başka bir ülkenin füzeleri kullanmayın çağrılarını kabul etmemiz mümkün değil” ifadelerine yer vermişti. Haberde, Ankara'nın Biden'a uzlaşma mesajı vermek için S-400'lerin kurulumu ve eğitimi kapsamında ülkede bulunan Rus askeri uzmanları geri gönderdiği yazılmıştı.

Öte yandan haberde Çavuşoğlu’nun Biden-Erdoğan görüşmesinden önce ABD’li mevkidaşı Antony Blinken ile Washington veya Ankara’da bir araya gelebileceği belirtilmişti.

ABD'NİN YAPTIRIMLARI 7 NİSAN’DA YÜRÜRLÜĞE GİRMİŞTİ

ABD, Rusya'dan S-400 sistemlerinin alımı nedeniyle Türkiye'ye bazı yaptırımlar uygulama kararı almış, yaptırım uygulanan kişi ve kurumlar; SSB, SSB Başkanı İsmail Demir, SSB Başkan Yardımcısı Faruk Yiğit, Hava Savunma ve Uzay Daire Başkanı Serhat Gençoğlu ve SSB Hava Savunma ve Uzay Daire Başkanlığı Grup Müdürü Mustafa Alper Deniz olarak açıklanmıştı. Söz konusu yaptırımlar 7 Nisan’da yürürlüğe girmişti.