Bugün Anneler Günü. Günlük yaşamda ve iş hayatında cinsiyet ayrımcılıklarıyla, tenceresini kaynatırken ekonomik krizle, çocuğunu okula gönderirken niteliksiz eğitimle mücadele eden annelerin günü. Çocuklu kadınlar için en büyük sorun ise kreşler. Türkiye’de 32 milyon olan çalışan nüfusun yüzde 32’sinin kadınlardan oluştuğuna dikkat çeken CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, “Erişilebilir ve güvenilir kreş hizmeti […]

Kreş, anne ve  çocuk hakkıdır

Bugün Anneler Günü. Günlük yaşamda ve iş hayatında cinsiyet ayrımcılıklarıyla, tenceresini kaynatırken ekonomik krizle, çocuğunu okula gönderirken niteliksiz eğitimle mücadele eden annelerin günü.

Çocuklu kadınlar için en büyük sorun ise kreşler. Türkiye’de 32 milyon olan çalışan nüfusun yüzde 32’sinin kadınlardan oluştuğuna dikkat çeken CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, “Erişilebilir ve güvenilir kreş hizmeti anneler ve çocuklar için bir haktır” dedi. Çalışma yaşamına katılabilen kadınları bekleyen çok ciddi sorunların başında ‘çocuk bakım sorumluluğunun’ geldiğini ifade eden İlgezdi, şunları söyledi:

24 saat açık kreş

“Devlet, temel görevleri arasında yer alan ve Anayasa ile güvence altına aldığı ‘çocuk bakım sorumluluğunu’ eşit ve adaletli biçimde yerine getirmekten uzaktır. Bu bakımdan CHP olarak, dün olduğu gibi bugün de dil, din, ırk ve mezhep ayrımı yapmaksızın kadın dayanışmasını yükselteceğiz. Taleplerimiz nettir. Erişilebilir ve güvenilir kreş hizmeti olmalı.

Cinsiyetçi bir anlayışla hazırlanan 4857 sayılı İş Kanunu değiştirilmelidir. ‘Gebe veya Emziren Kadınların Çalıştırılma Şartlarıyla Emzirme Odaları ve Çocuk Yurtlarına Dair Yönetmelik’ değiştirilmeli, emzirme odası ve kreş açma zorunluluğu kadınlar üzerinden değil, toplam çalışan sayısı üzerinden hesaplanmalıdır. Kreşler kolay ulaşılabilir, ücretsiz, nitelikli ve özellikle vardiyalı çalışanların çocukları için 24 saat açık olmalıdır.”

***

Doğum borçlanması yasa olsun

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, anneler günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, “İnsanı insan yapan değerler; sevgi, merhamet, vicdan, hoşgörü gibi erdemlerdir. Anneler sayesinde kazanılan bu değerlerin karşılığı hiçbir şeyle ödenemez” dedi. CHP’li Gürer, çocuğunu dünyaya getirdikten sonra iş hayatına başlayan annelerin de sigorta kaydı yokken yaptığı doğum için borçlanma yaparak emeklilikte eksik prim günlerini tamamlamalarına olanak tanıyacak şekilde bir Kanun Teklifi hazırladığını ve bunu TBMM’ye sunduğunu anımsattı. Erkeklere sağlanan askerlik borçlanması gibi SGK öncesi doğum borçlanmasının kadınlar için bir hak olarak bir an önce yasa teklifinin Meclis’te gündeme alınmasını istedi.