Kreş kazalarında ilk yardım hayat kurtarır

Haber Merkezi

Yazın kreşlere devam eden çocuklar için, yeterli tedbirlerin alınmadığı ortamlar tehlike saçabiliyor. Geçtiğimiz günlerde Düzce’de üç yaşında bir çocuğun şişme havuza düşerek boğulma tehlikesi geçirmesi, ilk yardımın önemini tekrar anımsattı. Uzmanlar, yazın açık alanda geçirilen vaktin artması nedeniyle özellikle böcek sokmalarıar vb.), elektrik kaçağı, boğulmalar, güneş çarpması, düşme gibi kazaların sıklıkla yaşandığını söylediler.

Dr. Ferit Şeyhzade, ilk yardımda öncelikli olarak yapılması gereken 3 aşamanın olduğunu anımsatarak "Bunlar; hastanın güvenliğini sağlamak, yaşanan olay sonucu hastaya ne olduğunu anlamak, ilk yardım uygulaması ve acil müdahale sağlık ekibini / ambulansı çağırmaktır" dedi. Şeyhzade, en sık görülen kazalara ilişkin ise şunları söyledi:

•Suda boğulma durumlarında çocuklar sudan çıkartılınca, varsa kusmuk gibi cisimler temizlenmeli, sırt üstü sert bir zemine alınmalıdır. Bilinç kontrolü yapılmalı, hastanın yaşamsal bulguları değerlendirilmeli, temel yaşam desteği sağlanmalı ve vakit kaybetmeden ambulans çağırılmalı ya da sağlık kuruluşuna götürülmelidir.

•Çocuğun vücudunun herhangi bir yerinde yapışık kene görüldüğünde ise bu konuda herhangi bir tecrübeniz yoksa kene vücuttan çıkarılmaya çalışılmamalı, ezilmemeli, başı kopartılmamalı, parçalanmamalı, ısı ve kimyasal herhangi bir madde uygulanmamalıdır. Sağlık kuruluşuna götürülmeli müdahale orada olmalıdır.

•Elektrik çarpması da ne yazık ki sık görülen olaylardandır. Böyle durumlarda önce elektrik sigortadan kesilmeli, kalın tahta veya gazete destesi üzerine basarak ve tahta sopa kullanarak çocuk kenara çekilmelidir ve hemen ambulans çağırılmalıdır.

•Güneş çarpmalarında ise çocuk serin ve havadar bir yere alınmalı, giysileri gevşetilmeli, alabiliyorsa ılık bir duş almalı alamıyorsa ense, boyun ve baş bölgesi ıslak bez ile serinletilmelidir. Kusma ihtiyacı duyuyorsa yan yatırılmalıdır.