15 Haziran’da açılacak olan kreş ve bakımevlerinde ne tür tedbirler alınacağı belirsizliğini koruyor. Ada Anaokulu kurucusu Aral “Az bir zaman kaldı, tedbirlerle ve işleyişle alakalı bir şey söylenmedi” derken, anaokulu sahibi Kotil “Hijyen şartlarına çok fazla dikkat edilip sınıftaki çocuk sayılarının azaltılması şart” şeklinde konuştu

Kreşler 15 Haziran’da açılıyor: Çocuk sosyal mesafeyi koruyamaz

MERAL DANYILDIZ

15 Haziran’da açılacak olan kreş ve bakımevlerinin hangi şartlar doğrultusunda hareket edeceği hâlâ belirsizliğini koruyor.

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın kreş ve gündüz bakımevlerinin 15 Haziran’da açılacağını duyurması üzerine ebeveyn ve eğitimcilerin aklında birçok soru işareti oluştu. Kreşlerin açılmasına az bir süre kalmasına rağmen buralarda ne tür tedbirler alınacağı konusu herhangi bir netlik kazanılmış değil. Birçok veli pandemi sebebiyle çocuğunu kreşe göndermek istemezken, bazı veliler ‘normalleşme’ süreciyle birlikte işlerine geri döndüğünden bu seçeneği tercih etmek zorunda kalacak.

Tedbirlerle ilgili bir şey söylenmedi

kresler-15-haziran-da-aciliyor-cocuk-sosyal-mesefayi-koruyamaz-735119-1.Çekmeköy Ada Anaokulu kurucu sahibi Öğretmen Halil Aral, çok az bir zaman kaldığını, tedbirlerle ve işleyişle alakalı herhangi bir şeyin söylenmediğini ifade etti. “Kulaktan dolma bilgilerle mi tedbir almaya çalışacağım?” diye soran Aral, sözlerini şöyle sürdürdü: “Özellikle velilerde ‘Kesinlikle çocuğumu kreşe göndermem’ diyen çok büyük bir kesim var. Ayrıca, okulları açıyorlar ama Milli Eğitim Bakanı’nın şöyle bir açıklaması vardı, ‘Bir milyon öğretmenin ve öğrencilerin güvenliğini nasıl sağlayacağız?’ demişti. Şimdi ne değişti de açıyorsunuz? Bugün İstanbul’da bayağı ciddi bağımsız okul, kreş, bakım evi var. Bu okullarda en az 8-10 kişi çalışıyor, bu kişiler toplu taşımayla gidip geliyor. Herkes çocuğunu kendisi bırakıyor, bizler de muhatap olmak durumunda kalıyoruz. Bu tür ortamlar için hangi koşulları sağlayacağız? Okuldan içeri öğrencileri sokarken nelere dikkat edeceğiz? Bunları henüz bilmiyoruz.”

Bir dezenfektan kabini beş bin dolar

Bir dezenfektan kabini için beş bin dolar maliyet gerektiğini aktaran Aral, şu ifadeleri kullandı: “Ben onu nasıl alıp koyabilirim? Üç yaşındaki çocuktan fiziksel mesafeyi korumasını nasıl bekleyebilirim? Kucağıma topu atıyorsunuz, ‘kreşleri aç’ diyorsunuz ama ben orada neyle karşılaşacağımı bilmiyorum. Bizde dokuz sınıf var, öğrencileri beş beş ayırdığım düşünülürse her sınıfa iki öğretmen gerekecek. Bunun maliyetini biz de kaldıramayız veli de kaldıramaz.”

Ciddi tedbirler alınmalı

Anaokulu sahibi Aylin Kotil ise işbaşı yapacak anne babaların çocuklarını nereye bırakacakları konusunun ciddi bir problem olduğunun altını çizdi. Kotil, “Anneanne, babaanneler bu süreçte pek sağlıklı bir seçenek olmuyor. Şu anlık nasıl bir uygulama yapılacağını bilmiyorum. Henüz onunla ilgili herhangi bir şey söylenmedi ama hijyen şartlarına çok fazla dikkat edilip sınıftaki çocuk sayılarının azaltılması şart. Eğer işyerleri açılıyorsa ya anne babalara dönüşümlü izin verilip öyle bir yöntem izlenecek ya da Bilim Kurulu’nun verdiği karar doğrultusunda ciddi tedbir alarak kreşler açılacak” dedi.

kresler-15-haziran-da-aciliyor-cocuk-sosyal-mesefayi-koruyamaz-735120-1.

İsmini vermek istemeyen bir veli ise, pandemi koşullarında çocuğunu hiçbir şekilde kreşe göndermek istemediğini ifade etti. “Hâlâ tereddütlüyüm” diyen veli, şöyle konuştu: “Sağlık açısından çekincelerim var. Çocuklarımız çok küçük ve risk altına atmak istemiyorum. Evde bir tane abisi var, o da ilkokula gidiyor. Birini kreşe gönderip birine bakıcı tutmak da hayli zor olacak, maddi bir yük altına girmek zorunda kalacağız.”