Kreş ve gündüz bakımevlerinin açılmasıyla ilgili endişelerini dile getiren öğrenci velisi Demirci: “Çocuğa gereğinden fazla sorumluluk yüklenecek. Okul ile ilgili algıları değişecek ve kaygıya yol açacak” Bazı çocukların okullara servislerle gittiğini hatırlatan Veli-Der Başkanı Bahadır “Mevcut güvenlik sorunlarına bir de hijyen eklenecek” dedi. Anaokulu müdürü Aral ise “Hazırlanmamız için yeterli süre tanınmadı” diye konuştu

Kreşler ve bakımevleri yarın açılıyor: Çocukların psikolojileri  tehlikede

Rıfat KIRCI

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı ‘normalleşme’ takvimine göre kreşler ve gündüz bakımevleri yarın açılacak. Ancak sorunlar silsilesi devam ediyor. Önce 15 Haziran olarak belirtilen tarihin cuma günü aniden 1 Haziran’a çekilmesi ve araya sokağa çıkma yasağı girmesi nedeniye hazırlıkların yarım kaldığını aktaran kreş-anaokulu müdürleri, öğretmenler ve veliler oldukça endişeli.

kresler-ve-bakimevleri-yarin-aciliyor-cocuklarin-psikolojileri-tehlikede-737862-1.MEVCUT SORUNLARA HİJYEN DE EKLENDİ

Kararın çok ani olduğunu belirten Veli-Der Başkanı İlknur Kaya Bahadır alternatifi olan ailelerin çocuklarını kreşlere göndermeyeceklerini belirtti. Bahadır “Salgın hâlâ devam ediyor. Bu koşullarda normalleşmeye geçilmemesi, salgının kontrol altına alınması gerekiyor” dedi. Bazı çocukların kreşlere servislerle gittiğine değinen Bahadır “Servislerde zaten güvenlik sorunları vardı. Şimdi hijyen sorunu da eklenecek. Çocukların güvenliğini sağlayabilecek ekipler kurumalı” diye konuştu.

“Normal okullar kapalı tutuluyor ancak kreşler açılıyor” diyerek normalleşme uygulamalarındaki çelişkilere de değinen Veli-Der Başkanı şu sorunları da dile getirdi “Kreşlerin açılacak olmasıyla, test yaptırmak isteyenlerin sayısında da tabii ki bir artış yaşandı. İlçe Sağlık Müdürlükleri önündeki yoğunluk da artacaktır. Kaygılıyız. Normalleşmenin bu kadar hızlı olması nedeniyle kimse kendisini hazırlayamadı.”

OKULU HAZIRLAMAMIZ İÇİN FIRSAT TANINMADI

Okulları salgın şartlarına göre hazırlamayı 2 güne sığdırmaya çalışmanın zorluğuna değinen Ada Anaokulları Kurucu Müdürü Leyla Alan Aral ise “Neredeyse 3 aydır kapalıyız. Gerekli önlemleri almak için kendimize 2 hafta gibi bir süre belirlemiştik. Şimdi açmamak için dirensek öğrenci kaybı yaşayacağız. Biz MEB’e bağlıyız. Ne bakımeviyiz ne de kreşiz. Ancak Cuma günü açılacağımızı öğrendik” diye konuştu.

kresler-ve-bakimevleri-yarin-aciliyor-cocuklarin-psikolojileri-tehlikede-737863-1.Aral bazı öğretmenlerin şehir dışına ailelerin yanına döndüğüne değinerek şu ifadeleri kullandı:

“Şimdi öğretmenlerimizi apar topar geri çağırmak durumunda kaldık. Bazıları 65 yaş üstü aileleriyle yaşıyor ve çalışmaya başlamanın erken olduğunu düşünüyorlar haklı olarak.” Maddi güçlüklere de değinen anaokulu müdürü “13 başvuru oldu, 10’u kayıt yaptırsa bizim aşçı, temizlikçi en az 2 öğretmen çalıştırmamız gerekecek. Okulun içerisini de çocukların sağlığına göre yeniden dizayn etmemiz gerekiyor. Dezanfektanlar almamız mutfak malzemelerini salgın koşullarına uygun şekilde yenilememiz gerekiyor” dedi. Çocukların sosyal mesafe kuralına uyarken güçlükler yaşayacağını aktaran Leyla Alan Aral son olarak şunları belirtti: “Çocukların yatacağı yerde aralarında en az 1 buçuk metre mesafe olmalı. Bizim alanımız geniş ancak bu şartı sağlayamayacak kreşler de olacaktır. Okullara önceden bizim gidip orada yaşamamız, gelen çocuk için ortamı hazırlamamız gerekiyor. Velileri bilgilendirmemiz gerekiyor. Bunlara fırsat tanınmadı.”

AİLELERE 'BAŞINIZIN ÇARESİNE BAKIN' DEDİLER

4 yaşında çocuğu bulunan Özlem Demirci’de bir veli olarak endişeli olduğunu kaydetti. Çocuğunu kreşe göndermeyi düşünmediğini belirten Demirci “Çocuktan izolasyan kurallarına uymasını beklemek başlı başına bir hata. Çalışan ailelerin kendi başlarının çaresine bakmaları isteniyor” dedi. Kreşlerin aniden açılacak olmasının çocuğun psikolojisine de yansıyacağını belirten Demirci şöyle konuştu:

kresler-ve-bakimevleri-yarin-aciliyor-cocuklarin-psikolojileri-tehlikede-737864-1. “Çocuk eve alıştı. Aniden okula gidince yeni kurallarla okulun güvenli alan olduğu fikri sarsılacak. Bir de arkadaşlarıyla oynamak isteyecek ama buna izin verilmemeli. Bu durum da o yaştaki çocuk için sarsıcı. Aileler, öğretmenler, çocuklar endişeli olacak. Bu kaygılar çocuğa da geçecek. Küçük yaştaki çocuğun alacağından büyük sorumluluklar yüklemek durumundayız. Bu stres sorunlarına da yol açacak. Çocukların gelecekte yaşayacakları psikolojik sorunların bu yaşlarda oluşmaya başladığına inanıyorum. Bu koşullarda da çocuğa stres yüklenecek. Okul çocuk için güvenli alandı ancak bu değişiyor. Okulla ilgili algıları değişebilir ve ilerleyen zamanlarda okuldan soğuyabilir.”


ÇOCUK VE AİLE ARASINDA İKİLİK YAŞANABİLİR

Ani normalleşme kararı sonucu çocuk ve aile arasında da ikiliklerin yaşanabileceğine değinen Demirci “Çocuklar evde sıkıldı. Okula gitmek isteyebilir ancak aile istemeyebilir. Bu tam tersine de olabilir. Ebeveynler ve çocuk arasında ikilikler yaşanabilir. Bu da başka bir sorun” şeklinde sözlerini tamamladı.