FTX’in çöküşü kripto dünyasını sarstı. Çöküş 2008 küresel kriziyle büyük benzetildi. Şirketin CEO’sunun serveti bir günde 15 milyar dolardan 1 milyar dolara geriledi. Kripto piyasası için düzenlemeler ise yolda.

Kripto piyasasında deprem
Fotoğraf: DepoPhotos

EKONOMİ SERVİSİ

Kripto para piyasalarında Terra krizinin etkisi geçmeden sektörü derinden sarsan ikinci bir şok yaşandı. En büyük kripto para borsalarından FTX’in nakit sıkıntısısını aşamamasıyla cuma günü ABD’de iflas sürecini başlatması, dijital varlık piyasalarının geleceği konusundaki soruları da beraberinde getirdi. Cuma günü istifasını veren FTX CEO’su Sam Bankman-Fried’ın serveti ise bir günde 15 milyar dolardan 1 milyar dolara düştü.

FTX'in çöküşü, zaten sallantıda olan kripto para borsalarına olan güveni de ciddi şekilde sarstı.

Finans analiz şirketi S&P Global’ın verilerine göre ağustos ayı itibarıyla değeri 1 trilyon dolardan fazla olan kripto sektöründe yaratacağı dalgalanmalar en büyük tartışma konularından biri.

Dünyanın en büyük kripto para borsası Binance’in CEO’su Chanpeng Zhao ve piyasadaki birçok uzmana göre ismini 2008 küresel krizinin başlangıç noktası olarak kabul edilen ABD’li yatırım bankası Lehman Brothers’ın iflasından alan “Lehman anı”, yaşananlar için oldukça isabetli bir benzetme olarak görülüyor. Uzmanlara göre kesin olan şey ise FTX’in çöküşünün kripto piyasasını gözle görülür bir oynaklık içine düşürdüğü. Uzmanlar, piyasanın büyük bir güvensizlik içine düştüğü görüşünde.

KRİPTO DÜNYASINI NE BEKLİYOR?

JPMorgan’a göre Bitcoin şu anki değerinden yüzde 22’lik bir düşüşle 13 bin doları görebilir.

Hong Kong merkezli yatırım şirketi Moonvault Partners’ın kurucusu Shan Jun Fok’a göre ise Bitcoin, 2020 yılından bu yana en büyük düşüş yaşanarak 10 bin doların altına da gerileyebilir. Fok, FTX’in çöküşünün kurumsal yatırımcıları tam da ısınırken kripto piyasasından uzaklaştıracağını beklediğini belirtiyor.

Sei Labs’ın kurucusu Jayendra Jog’a göre, FTX “kripto uzayının en güvenilir varlıklarından biriydi, ve toparlanması uzun sürecek.” Jog’un ifadeleri şu şekilde: “Kısa vadede, bu kripto endüstrisi için gerçekten çok kötü, ancak her şeyin sonu değil. Umuyorum ki bu yaşanan, daha kripto endüstrisinde şeffaf ve gücü dağıtmaya yönelik faaliyetlerimize olan ilgiyi artırır.”

DAHA SIKI DÜZENLEMELER YOLDA

Uzmanlara göre kesin olan şeylerden biri ise, kripto piyasasına yönelik düzenlemelerin daha da sıkılaşacağı. ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) Başkanı Gary Gensler, perşembe günü bir televizyon kanalına yaptığı açıklamalarda, “kripto piyasasının halihazırda düzenlemelere tabi olmasına rağmen, yatırımcıların “daha iyi tedbirlere” ihtiyacı olduğunu söyledi. Wall Street Journal’ın haberine göre ise SEC ve ve ABD Adalet Bakanlığı, FTX’in çöküşüne dair bir inceleme başlattı.

BAKİYE, BANKA HESABINA YANSIYACAK

FTX’in Türkiye şubesinin dün Twitter üzerinden yaptığı paylaşımla, Türkiye’deki yatırımcılar için hesaplarındaki paraları nasıl tahsil edeceklerini aktardı. Paylaşımda şunlar denildi: “Değerli kullanıcılarımız, FTX TR hesabınızda bulunan kripto para bakiyeleriniz, Binance, Binance TR, BtcTürk, MEXC, Huobi ve Kucoin borsaları üzerindeki 12/11/2022 Cumartesi günü gece saat (TSİ) 03:00’deki fiyatlar dikkate alınarak, Türk lirasına çevrilip borsamızda kayıtlı olan banka hesaplarınıza yansıyacaktır. Bakiye hesaplama sürecimiz sürmektedir. Sabrınız için çok teşekkür ederiz." Ekonomi Servisi