Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu'nun bankacılarla yaptığı toplantıda, bankacılardan döviz mevduatları konusunda, ‘müşterilere döviz mevduatı önermemesi’ ve ‘yurt dışında çok fazla’ döviz bakiyesi tutmamaları’ gibi isteklerde bulunduğu öğrenildi.

Kritik görüşmenin perde arkası: Merkez Bankası Başkanı’ndan bankalara döviz ricası

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, Türk Lirası’nda yaşanan rekor değer kaybının ardından dün İstanbul’da banka yöneticileriyle bir araya geldi.

Kavcıoğlu toplantının ardından yaptığı açıklamada, bankacılarla gerçekleştirilen görüşmede ekonomik gelişmelere ilişkin genel bir değerlendirme yaptıklarını belirtti. Bankacılık sektörünün çok güçlü olduğunu savunan Kavcıoğlu, bankacılık sektörünün piyasadaki dalgalanmanın üstesinden gelebildiğini öne sürdü.

Kavcıoğlu’nun yaptığı genel açıklamanın yanı sıra görüşmenin perde arkasına ilişkin bazı bilgiler de basında yer aldı. Buna göre bankalardan, Merkez Bankası'nın uyguladığı politikalara destek istendi.

Habertürk'ten Rahim Ak'ın "Bankacı-Merkez buluşmasında neler konuşuldu?" başlıklı haberine göre, Merkez Bankası yönetiminin, bankalardan özellikle müşterilerine döviz mevduatı önermemesi ve yurtdışı muhabir bankalarda çok fazla döviz bakiyesi tutmamaları, parayı yurtiçine getirmeleri gibi isteklerde bulunduğu iddia edildi.

Bankacıların ise negatif reel faizin dünyadaki enflasyonla birleştiğinde çok sıkıntı yaratabileceği uyarısında bulunduğu öğrenildi.