ABD Başkanı Donald Trump ve Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, bugün ve perşembe günü Vietnam’da bir araya gelecek. İki lider ilişkilerin normalleşmesi ve Pyongyang yönetiminin nükleer gücünü rafa kaldırması konusunda görüşecek. Vietnam’ın başkenti Hanoi’de düzenlenen zirvede, Kuzey Kore’nin nükleer silahlardan arındırılması hakkında nihai bir anlaşmaya varılması beklenmese de ABD kanadı kayda değer gelişmeler beklediğini açıkladı. […]

Kritik zirve başlıyor

ABD Başkanı Donald Trump ve Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, bugün ve perşembe günü Vietnam’da bir araya gelecek. İki lider ilişkilerin normalleşmesi ve Pyongyang yönetiminin nükleer gücünü rafa kaldırması konusunda görüşecek.

Vietnam’ın başkenti Hanoi’de düzenlenen zirvede, Kuzey Kore’nin nükleer silahlardan arındırılması hakkında nihai bir anlaşmaya varılması beklenmese de ABD kanadı kayda değer gelişmeler beklediğini açıkladı. Zirvede, hala teknik olarak bitmemiş olan 1950-53 Kore Savaşı’na resmen son verileceğine dair beyanda bulunulması da beklentiler arasında yer alıyor.

İki lider arasında 12 Haziran 2018’de Singapur’da yapılan ilk görüşmenin ardından Trump, Kuzey Kore’ye güvenlik konusunda ve ekonomik anlamda güvence vermeyi taahhüt etti. Kim Jong-un ise Kore Yarımadası’nın nükleer silahlardan arındırılması konusunda kararlılığını vurguladı. Singapur’daki zirveden sonra, Kuzey Kore nükleer program ve uzun menzilli füze testlerini askıya aldığını açıkladı ancak Washington, Pyongyang’dan daha somut adımlar atmasını istedi.