Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Nurten Saydan, ağrı kesiciden grip aşısına kadar ilaç temininde ciddi sıkıntılar yaşandığını duyurdu

Kriz baş ağrıttı: Ağrı kesici bile bulunamıyor

BURCU CANSU / burcucansu@birgun.net

Dolar kurunda yaşanan artış sebebiyle ilaç krizi devam ederken, hastaların mağduriyeti büyüyor. Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Nurten Saydan, ağrı kesiciden grip aşısına kadar ilaç temininde ciddi sıkıntılar yaşandığını belirtti.

İlaç krizinde yaşanan sorunlara ilişkin basın toplantısı düzenleyen Saydan, “Halkımız tarafından en çok tercih edilen bir ağrı kesici, depolardan eczanelerimize ikişer, üçer kutu geliyor. Ülke tarihinde meslek olarak ilk defa ağrı kesicinin temininde sıkıntı yaşanıyor. Olası bir salgını önlemek için ise yeterince grip aşısı bulunamıyor” dedi

İlacın sağlıklı bir yaşamın olmazsa olmazı olduğunun altını çizen Saydan, ilaç üreticilerinin, tedarikçi ve dağıtıcı firmaların, ülkenin içinde bulunduğu sıkıntılı günlerde ilacın piyasaya arzında problem yaşanmaması için gereken gayreti göstermeleri gerektiğini ifade etti.

Grip salgını kapıda, aşı yok

Grip salgınlarını önlemek için özellikle bu aylarda yapılması gereken grip aşılarının depolardan kısıtlı sayıda geldiğini belirten Saydan, şunları söyledi:

“Böyle bir dönemde eczanelerde ve ecza depolarında yeterli miktarda grip aşısı bulunamıyor. Son yıllarda ülkemizin aldığı göçler nedeniyle Türkiye'nin bağışıklık sistemi olumsuz etkilendi. Dolayısıyla artık aşılanma her zamankinden daha da önemli. Grip aşısı Türkiye’de üretilmediğinden ithal ediliyor. Türkiye’de olası bir salgın vakasına karşı talebi karşılayacak yeterli miktarda aşı bulunmasında güçlük çekiliyor. Ayrıca risk grubundaki kronik hastalığı bulunan vatandaşlarımız için de tehlikeli bir süreç bizi bekliyor. Vatandaşlarımız grip salgını gelmeden kendilerini korumaya almak için, aşılarını reçetelendirip eczanelerimize geliyor ama aşıların tedarikinde sorun yaşıyoruz.”

“İlaç takası kısıtlaması kaldırılmalı”

Bulunmayan ilaç sorununu azaltmak için eczaneler arası ilaç takasında yaşanan kısıtlamanın kaldırılması gerektiğine vurgu yapan Saydan, "Bazı illerde yoka giren ilaçlar, başka illerde hala bulunabilmektedir. Sadece il içi takas uygulamasına izin verilmesi sebebiyle farklı il sınırlarında olan karı-koca meslektaşlarımız bile ilaç takası yapamıyor" diye konuştu.

İlaç takasında yaşanan kısıtlamanın kaldırılması ile sıkıntı yaşanan bu sürecin rahatlatacağını savunan Saydan, "Yıl sonunda ilaç sıkıntısı yaşanmaması, piyasada bulunan ilaçların sağlanması için iller arası takas yasağının kaldırılması gerekmektedir" dedi.

“Eş değer ilaç yaygınlaşmalı”

Eşdeğer ilaç konusunda Bakanlığa çağrı yapan Saydan, “Eşdeğer ilacın yanlış ilaç olmadığı ve hastayı tedavi edenin ilacın ismi değil etkin maddesi olduğunun anlatılabilmesi için Bakanlığın daha aktif rol almasını ve kamuoyunu bilgilendirecek çalışmalar yapmasını istiyoruz. Eşdeğer ilaç yani yerli ilacın yaygınlaşmaması halinde önümüzdeki süreçte ilaç tedarikinde yaşanan sorunların katlanarak artmasından endişe ediyoruz” diye konuştu.

Eczaneler de zorda

Eczanelerin de zor bir dönemden geçtiğine değinen Saydan, yaşanan problemlere ilişkin şunları söyledi:

“Ülkemizdeki son ekonomik sorunlar bahane edilerek depolar tarafından eczanelerimize verilen ödeme vadeleri geri çekiliyor. Ecza depolarının ilaç firmalarından aldıkları vadelerin yıllardır eczanelerimize aynı şekilde yansıttığı gerçeği biliniyorken depoların kararlarını algılamakta zorlanıyoruz. Zaten kendi sermayeleri ile hizmet vermeye çalışan, devamlı işletme giderleri yükselen eczanelerimiz oldukça müşkül durumdadır. Konuyla ilgili olarak Bakanlığın devreye girmesini, meslektaşlarımızı iflasa kadar sürükleyecek olan bu yanlış uygulamadan ecza depolarını vazgeçirmesini talep ediyoruz.