Bulgu Araştırma’dan Turan büyükşehirlerde yaşayanların ekonomik krizden daha çok etkilendiğini ve bunun muhalefete dönük oyu artırdığını söyledi.

Kriz, büyük kentlerde sandığa da yansıdı
Fotoğraf: AA

Seçim hemen her kesimin çıkaracağı sonuçları beraberinde getirdi. Uzmanlar ilk değerlerindirmelere göre görüşlerini paylaştı.

Bulgu Araştırma’nın kurucusu Semih Turan seçim sonucuna ilişkin değerlendirmesinde şu noktalara dikkat çekti:

•BÜYÜK KENTLERDE MUHALEFET OYU 2 PUAN ARTTI: İlk turdakine benzer şekilde Ege, Akdeniz, Marmara bölgeleri ile Ankara ve Eskişehir’de muhalefetin oylarını artırdığını gördük. Büyükşehirlerde bu fark yüzde 1,5’tan yüzde 3.5’a çıktı.

•ANADOLU’DA İKTİDAR OY ARTIRDI: Karadeniz, İç Anadolu ve Doğu Anadolu’da Erdoğan’ın oylarını arttı.

•EKONOMİK KRİZ BÜYÜK KENTLERDE ETKİSİNİ GÖSTERDİ: Ekonomik kriz, Anadolu’da yaşayanı daha az etkiledi. Oysa büyük kentlerde kendini daha çok gösterdi. Bu nedenle muhalefetin oyları bu bölgelerde arttı.

•SÜRE KISITLI KALDI: Bir ve ikinci tur arasında muhalefetin mesajlarını iletmesi için yetmedi, ulaşamadı

•KARADENİZ VE ANADOLU’YA MERCEK GEREKLİ: Muhalefetin İç, Doğu ve Karadeniz örgütlenmelerini yeniden gözden geçirmesi gerekiyor.

•ANADOLU’DA OY UÇURUMU YÜKSEK KALDI: Muhalefet Batı’da oy oranını artırmasına rağmen Anadolu’daki bazı kentlerde oy farkı çok yüksek kaldı. Yüzde 70’e yüzde 30, yüzde 75’e yüzde 25.

Kılıçdaroğlu’nun ilk tura göre oy kaybetme oranları haritalandırıldı.

•MEVSİMLİK İŞÇİ HAREKETİ ETKİLEMİŞ OLABİLİR: Doğu ve Güneydoğu’da sandığa gitme oranının düşmesinde mevsimlik mobilitenin başlaması da etkisin göstermiş olabilir. Bir de elbette Yeşil Sol Parti seçmeninin Ata İttifakı desteğinden etkilenmiş olabilir.

•KARADENİZ İKİNCİ TUR DEĞİŞLİĞİ: Muhalefet oyları ilk turda Karadeniz’de yükseldi. Ama ikinci turda bu artış bir miktar düştü. HDP karşıtlığının etkisi artmış olabilir.

•MÜLTECİ SEÇMENİN ETKİSİ: Seçmen sayısı bilinmediği için etkisinin ne olduğunu bilemiyoruz.

•SİNAN OĞAN OYLARI İKTİDARA GİTMEDİ: Oğan’a oy veren seçmenlerden milliyetçi olanların Özdağ’ın peşinden gittiği görüldü.

***

MERSİN, HATAY VE ARTVİN’DE DURUM FARKLI

Sabancı Üniversitesi Siyaset Bilimi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mert Moral, Millet İttifakı'nın Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun iki tur arasındaki oy farklılıklarını haritalandırdı.

Moral, değişimi şu sözlerle özetledi: "İki adayın ilk turda aldıkları toplam oylar temelinde oy oranının CHP'nin görece kuvvetli olduğu sahil şeridindeki illerde daha az, İstanbul, Trakya, İç ve Kuzey Anadolu'da da daha yüksek oranda artış gösterdiğini gözlemliyoruz. 

Doç.Dr. Mert Moral, Sabancı Üniversitesi Siyaset Bilimi Öğretim Üyesi

Mersin, Hatay ve Artvin'de düşüş var. Bunun dışında Kılıçdaroğlu'nun oylarındaki düşüşün tamamen seçime katılım oranının anlamlı bir biçimde düştüğü Doğu ve Güneydoğu illerinde yoğunlaştığı görülüyor.

Nitekim, seçime katılımın ülke ortalamasına yakın ölçüde düştüğü Mersin hariç tüm illerde Recep Tayyip Erdoğan'ın Kemal Kılıçdaroğlu'na nazaran seçmen desteğinin düşüş gösteriyor. Oy oranını "iki adayın ilk turda aldıkları toplam oylar temelinde" arttırdığı Malatya, Hatay, Artvin, Adıyaman ve Tunceli dışındaki tüm illerde seçime katılımın ülke ortalamasının üstünde bir düşüş gösterdiğini görüyoruz.