Ukrayna ile Rusya krizi derinleşirken diplomatik temaslar da sürüyor. ABD gemilerinin Karadeniz’e geleceği açıklanmasının ardından görüşen Zelenskiy ve Erdoğan, Ukrayna’nın doğusundaki gelişmeleri ele aldı.

Kriz derinleştikçe diplomasi artıyor

POLİTİKA SERVİSİ

Karadeniz’de hareketlilik sürürken Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy İstanbul’a geldi. AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yapılan görüşmede Ukrayna’nın doğusunda yaşanan gelişmeler ele alındı.

ABD’nin Karadeniz’e iki savaş gemisi göndereceğini duyurmasının ardından Rusya ile Ukrayna arasındaki ipler daha da gerildi. 4 Mayıs’a kadar Karadeniz’de kalacak olan ABD’nin savaş gemileri ülkeler arasındaki tansiyonu artırdı. Önceki gün Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile telefonda görüşen Erdoğan dün de Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’i ağırladı. 9’uncusu gerçekleştirilen Ukrayna-Türkiye Yüksek Düzeyli Stratejik Konseyi Toplantısı için Huber Köşkü’nde bir araya gelen liderler, ikili iş birliğinin derinleştirilerek geliştirilmesi için atılabilecek adımları ele aldı.

TANSİYON YÜKSELİYOR

Gerilim sürerken Ukrayna ve ABD’den peş peşe açıklamalar geldi. Ukrayna Savunma Bakanı Andriy Taran, doğudaki Donbas bölgesinde Rusya’nın provokasyonlarının ülkesinde ‘tahriklere’ yol açabileceği uyarısında bulundu. Savunma Bakanı Taran, Rusya’nın bölgede Rusça konuşan insanların haklarının ihlal edilebileceği yönündeki suçlamalarının, Ukrayna’ya yönelik silahlı şiddetin yeniden başlaması için bir neden olabileceğini belirtti.

Bakan dün yaptığı açıklamada, “Aynı zamanda, Rusya Federasyonu’nun Ukrayna’ya yönelik silahlı saldırıların şiddetlenmesinin ancak Kremlin’in en üst düzeyde bu yönde siyasi karar alması ile mümkün olabileceği notunu da düşmek gerekiyor” dedi.

Pentagon Sözcüsü John Kirby ise bölgeye ilişkin dikkat çeken bir açıklamada bulundu. Rusya’nın bölgede 7 yıl önce yaptığı yığınak benzeri büyük bir hazırlık içinde olduğunu vurgulayan Kirby, Karadeniz’e gönderileceği açıklanan ABD gemilerinin ‘rutin bir intikal’ olduğunu ifade etti

Kirby, Moskova’nın niyetini şeffaf bir şekilde ortaya koymadığına dikkat çekerek, oradaki yığınağın kaygı verici olduğunu ve bölge istikrarına katkı yapan bir adım olmadığını belirtti.

Rusya’nın bölgede teşkil ettiği tehdidi dikkate aldıklarını belirten Kirby, yığınakla ilgili ise, “Çok büyük bir yığınak, 2014’ten bu yana gördüklerimizin en büyüğü bu” yorumunda bulundu.

***

ABD’nin savaş gemileri Moskova’ya bildirildi

Rusya’nın Ankara Büyükelçiliği, Türkiye’nin Montrö Boğazlar Sözleşmesi uyarınca Akdeniz’den Karadeniz’e gidecek ABD savaş gemileri hakkında Moskova’ya bildirimde bulunduğunu ifade etti.Sputnik’e konuşan bir elçilik yetkilisi, “ABD, Montrö Boğazlar Sözleşmesi’nin tarafı olarak sözleşmede Karadeniz’e giriş için öngörülen prosedürleri yerine getirdi. Türkiye, sözleşmeye uygun olarak Montrö’nün taraflarına ABD savaş gemilerinin Akdeniz’den Karadeniz’e gideceğini ve geri döneceğini bildirdi” dedi. Dışişleri Bakanlığı, ABD’ye ait 2 savaş gemisinin Boğazlardan geçerek Karadeniz’e geleceğini doğrulamıştı. Açıklamada, “Tarafımıza Montrö Sözleşmesi’ne uygun olarak 2 ABD savaş gemisinin Karadeniz’e çıkacaklarına dair 15 gün önceden diplomatik kanallardan bildirim yapıldı. Gemiler 4 Mayıs’a kadar Karadeniz’de kalacaklar” denilmişti. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Montrö Boğazlar Sözleşmesi’nin alternatifi bulunmadığını ifade etmişti. “İlgili tüm devletlerin buna sorumluluk bilinciyle yaklaşacağını umuyoruz” diyen Zaharova, “Elbette bu konuda Türkiye, özel bir role sahip” ifadelerini kullanmıştı.

Ukrayna-Rusya sınırında olan ve Ukrayna’nın Donetsk ve Lugansk kentlerinin de içinde olduğu Donbas bölgesinde 2014 yılından beri bir gerilim sürüyor. 2014’te bölgedeki Rus nüfusu ve Rusya yanlılarının tek taraflı olarak bağımsızlıklarını ilan etmelerinin ardından bölgede çatışmalar başladı.