CHP İzmir Milletvekili Kamil Oktay Sındır: “Ekonomik kriz, erken seçimin gelmesi konusunda ağır bir baskı oluşturuyor”

Kriz erken seçimi zorluyor

AYCAN KARADAĞ

CHP İzmir Milletvekili Kamil Oktay Sındır, meclis çalışmaları, erken seçim tartışmaları, CHP’nin kurultay süreci ve gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu. Sındır, erken seçim tartışmalarıyla ilgili, “Ekonomik kriz erken seçimin gelmesi konusunda ağır bir baskı oluşturuyor” dedi. İlk olarak 1 Ekim tarihinde açılacak TBMM çalışmaları hakkında konuşan Sındır, Türkiye’nin zor bir döneme girdiği ifade ederek, “Ülkedeki yürütmenin çok hayati hataları ve tabii ülkeyi yönetme konusundaki basiretsizlikleri, yanlışları çok açık. Özellikle dezavantajlı kesimlerin, hatta toplumdaki herkesin ekonomik olarak bir beklentisi var. Bizde bu halkın sesi olmak için çabalıyoruz” dedi.

YARGI BAĞIMSIZLIĞI OLMADAN REFORM İMKÂNSIZ

Yargı reformuna da değinen Sındır, “2009 ve 2015 yılında da bu tarz paketler gelmişti fakat çok cılız ve genel geçer düzeyde kalmıştı. Türkiye’de yargıda bir reform yapılacaksa önce anayasanın tek adam rejiminden kurtulması, özgürlükçü parlamenter rejimin tekrardan tesis edilmesi gerekir. Yargıyı düzeltmek istiyorsak ilk önceliğimiz rejim değişikliği ve çoğu alanda olduğu gibi yargıda da bağımsızlığın oluşturulması gerekir. Yargının üzerindeki vesayet kalkmadan bir reform imkânsızdır. Ayrıca bu yargı paketi oluşturulurken kimsenin ya da hiçbir kurumun fikrinin alınmaması da çok büyük bir yanlıştır” şeklinde konuştu.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, halkın AKP’nin ülkeyi yönetemediğini gördüğünü, bu nedenle erken seçime zorunlu olarak gidilme ihtimalinin çok yüksek olduğunu açıklamalarını yorumlayan Sındır, “Genel Başkanımızın erken seçim ile ilgili söylediklerinin arkasındayız. İktidar istemese bile süreci bu noktaya getirebilecek belli koşullar var. Bu koşullar ağır ekonomik kriz, ağır sosyal kültürel kriz, dış politika sorunlarıdır Özellikle ekonomik kriz, erken seçimin gelmesi konusunda ağır bir baskı oluşturuyor. İktidar, erken seçim istemeyebilir. Çünkü şuan onların işine gelen bir şey olmaz. Biz ise tüm örgütlerimizle seçime hazırız. Fakat ülkemizin seçim ekonomisini kaldıramayacağını, siyasal anlamda toplumun bütünlüğünün bozulacağını düşünüyorum. Yani erken seçim mali ve sosyal anlamda büyük bir risk taşıyor. Aynı zamanda dış yatırımcıyı da korkutma ihtimalinin çok yüksek olduğunu düşünüyorum. Altını çiziyorum, biz her zaman ülkemizin menfaatleri doğrultusunda hareket etme çabası içerisindeyiz” ifadelerine yer verdi.