Krizdeki Türkiye bataklıkta daha da sıkışacak

POLİTİKA SERVİSİ

Uluslararası ilişkiler uzmanları ABD’nin operasyona desteksiz onayına ilişkin BirGün’e konuştu.

Prof. Dr. İlhan Uzgel Ankara’nın ABD ile pazarlığı IŞİD’ciler üzerinden yapabildiğini söyledi. Uzgel “Fırat’ın doğusuna girme karşılığında Amerika, IŞİD yükünü Türkiye’ye devretti. Bu sayede hem bunun maliyetinden kurtulmuş oldu hem de Almanya ve Fransa’ya mesaj vermiş oldu. Bu pazarlığın önemli bir kısmı da PYD’nin olduğu yerlere Türkiye’nin açıktan girmemesi şeklinde olacağını düşünüyorum. Arka kapılar altında nasıl pazarlıklar yapıldığını bilememekle birlikte çatışmanın yoğunlaşmayacağı görüşündeyim” diye konuştu.

ANKARA'NIN SİYASİ PLANI YOK

AKP’nin iç siyasette dair pek çok sorunu bu malzemeyle ötelemeye çalışacağını, ekonomik sıkıntıları arka plana iterek, milliyetçiliği öne almak isteyeceğini ifade eden Uzgel, “Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı, şimdi de Barış Pınarı derken Türkiye bataklıkta daha da sıkışacak. İktidarın hem toprak bütünlüğü deyip hem de sürekli olarak Suriye’ye asker sokmaya çalışmasının Astana aktörlerini de rahatsız edecek” dedi. Uzgel, “askeri olarak AKP bu bölgede hedeflerine ulaşabilir ama uzun vadede siyasi hedeflerine ulaşıp ulaşamadığını düşünmüyor. Bir yere askeri olarak girebilirsiniz ama esas zor olan çıkmaktır. AKP iktidarı bunu anlamıyor” ifadelerini kullandı. Uzgel sözlerini şöyle sonlandırdı: “Gireriz dedik girdik” siyaseti iktidar açısından artık kurtuluş değil. Bu aracı defalarca kullandı. Ama halkın günlük hayatına bu söylemlerin etkisi azaldı. Toplum buna karşı aşılandı.”

TRUMP'IN ÖNCELİĞİ İÇ SİYASET

Dış Politika uzmanı Semih İdiz ise yaptığı değerlendirmede, “Trump’ın açıklamaları iç siyasete dönük. Yani askerlerimizi eve getirmeye çalışıyorum diyor. Şu anda iç siyasetle başı biraz sıkıntıda. Ondan dolayı popülist bir yaklaşım ile kamuoyunu etkilemeye çalışıyor. Trump’ın son kararı dış siyasetle olduğu kadar Amerikan iç siyasetiyle de ilgili kanaatimce. Amerika’da da birçok kişi bu şekilde yorumluyor” ifadelerini kullandı. Bütün bunların önümüzdeki günlerde tamamen şekilleneceğini belirtti.