Ekonomik darboğaz, yurttaşın sofrasını sildi süpürdü. Gıda enflasyonunda her geçen gün yeni rekorlar kırılırken 2022’de 5 TL olan pide 10 TL’ye, salça 14 TL’den 40 TL’ye, kuşbaşı et 99 TL’den 250 TL’ye fırladı.

Krizdeki yurttaş ebedi oruçta
Afetzedeler ramazanın ilk sahurunu çadırda yaptı. (Fotoğraf: AA)

Mustafa BİLDİRCİN

Türkiye’de milyonlarca yoksul hane yaratan ekonomik kriz, yurttaşın sofrasından kilolarca gıda ürünü eksiltti. CHP Milletvekili Burhanettin Bulut, “İftar sofrasının olmazsa olmazı” olarak tanımladığı gıda ürünlerinde yaşanan fiyat değişimlerini inceledi. Gıda enflasyonunun durdurulamadığını ifade eden Bulut, “2022 yılında 5 TL’den satılan 330 gramlık Ramazan pidesi, 2023’te 30 gram daha az gramaj ile üretilse de 10 TL’den satılacak. Vatandaşın iftar sofrasına ateş düştü” dedi.

Ekonomik kriz nedeniyle yaşamını sürdürmekte zorlanan yurttaş, temel gıda maddelerine dahi ulaşamaz duruma geldi. CHP’li Burhanettin Bulut’un temel gıda maddelerinin fiyatlarında 2022-2023 dönemindeki değişime yönelik çalışması ise tabloyu gözler önüne serdi.

FAHİŞ ARTIŞLAR

Çalışmaya göre, 2022’de 133,5 TL olan hurmanın kilosu, 2023’te 210 TL’ye yükseldi. Zeytinin kilosu da çarpıcı şekilde artarak 48 TL’den 84 TL’ye çıktı. Ayçiçek yağının litre fiyatı da yüzde 47’lik artışla 45.50 TL’ye ulaştı. Hazır çorba fiyatının 5 TL’den 10 TL’ye, makarnanın fiyatının ise 7 TL’den 12,75 TL’ye çıktığı belirtildi.

***

‘TARTIŞMASIZ EKONOMİK SIKINTI YAŞIYORUZ’

Reuters'a konuşan AKP yetkilisi, "Şu anda ekonomik tabloyla ilgili sıkıntı yaşıyoruz. Bunun tartışılacak bir tarafı yok" dedi.

İngiltere merkezli Reuters haber ajansında, "Erdoğan, seçimlerden önce ekonomik güvenilirliği onarmaya çalışıyor" başlığı ile Türkiye'deki seçim süreci ve Mehmet Şimşek'in AKP’nin teklifini reddetmesi değerlendirildi. Reuters'a açıklamalarda bulunan üst düzey bir hükümet yetkilisi, Erdoğan ile Şimşek'in görüşmesinden 'istenmeyen' bir sonuç çıktığını belirtti. AKP içerisinde Şimşek'in geri dönmesine ilişkin görüş ayrılıkları olduğunu aktardı. AKP'den başka bir yetkili ise, Şimşek'in dönüşünün anketlere olumlu yansıyacağını savundu. Söz konusu isim, "Şu anda ekonomik tabloyla ilgili sıkıntı yaşıyoruz. Bunun tartışılacak bir tarafı yok" dedi ve 'yeni adımlar atılması gerektiğini' dile getirdi. Parti yetkilisi ise, seçim beyannamesinin ekonomi alanında 'serbest piyasa yanlısı ortodoks yaklaşımlar yerine daha dengeli ve karma politikalar içerebileceğini' söyledi.

'YATIRIMCILAR TEMKİNLİ’

Haberde görüşüne yer verilen varlık yöneticisi Blaise Antin, AKP iktidarının geçmiş 'aldatmacalarını' göz önünde bulunduran yatırımcıların 'temkinli' yaklaştığını söyledi. BlueBay Asset Management'tan Polina Kurdyavko ise, 'ekonomik zorluğun iktidara kim gelirse gelsin ve hangi politika uygulanırsa uygulansın kolayca çözülemeyeceğini' ifade etti.

ÇAYA YÜZDE 77 ZAM

Çalışmada yer alan bazı gıda maddelerinin bir yılda gördüğü zam ise şöyle kaydedildi:

krizdeki-yurttas-ebedi-oructa-1141779-1.