İzmir Büyükşehir Belediyesi ‘O’ emisyonlu elektrikli araçlarla filolarını genişletiyor. Ekonomik krize rağmen 50 elektrikli aracı daha filosuna katan belediyenin elektrikli araç sayısı toplamda 124’e yükseldi.

Krize rağmen ekolojik ulaşım ısrarı
Fotoğraf: BirGün

BirGün EGE

İzmir Büyükşehir Belediyesi İZELMAN A.Ş. 50 elektrikli aracı daha filosuna kattı. Bu araçların 35’i belediye hizmetlerinde kullanılacak. Araçların 15’i ise MOOV Araç Paylaşım Uygulaması aracılığıyla İzmirlilerin kullanımına sunulacak. Böylelikle İzmirlilerin kullanımına sunulan toplam elektrikli araç sayısı 28 olacak.

İklim kriziyle mücadeleye katkı sunmak için çevreci araç almayı tercih ettiklerini ifade eden İZELMAN Genel Müdürü Burak Alp Ersen, “Belediyemizin İZELMAN bünyesindeki elektrikli araç filosu 124 taşıttan oluşuyor. Bunların 96’sı İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin hizmet birimleri ve şirketleri tarafından kullanılıyor” dedi. Burak Alp Ersen İzmirlilerin kullanımına sunulan elektrikli araçları da hatırlatarak, “Bu uygulamamız bir belediye şirketinin özel otomobil paylaşım sistemine kendi elektrikli araçlarını dâhil ettiği dünyadaki ilk uygulamalardan biri. İzmir Büyükşehir Belediyesi bu yönüyle Türkiye’ye ilham veriyor” dedi.

KARBON EMİSYON DEĞERİ ‘0’

CO2 emisyon değeri 0 olan 80 KW elektrikli motora sahip araçlar 1 saatlik şarjla 120 kilometre, tam şarjla 395 kilometre yol yapabiliyor. Araçlar şehir içinde veya yavaş akan trafikte güç tasarrufu sağlıyor. ESHOT Genel Müdürlüğü de bünyesine kattığı toplam 20 elektrik otobüs ile Türkiye’de toplu ulaşımda ilk elektrikli araç filosunu kurmuştu.

AKADEMİSYENLER İZMİR’DE BULUŞUYOR

Öte yandan İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir Planlama Ajansı (İZPA) ve Ege Belediyeler Birliği tarafından düzenlenen “Akdeniz’de Doğayla Birlikte Yaşamak” buluşması, 18 Ocak’ta yapılacak. Etkinlik, herkesin katılımına açık ve ücretsiz olacak. Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde (AASSM) düzenlenecek etkinlikte 7 farklı ülkeden birçok akademisyen, kent yöneticisi ve uzman isim bir araya gelecek.

Açılışını İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tunç Soyer’in gerçekleştireceği buluşmada moderatörlüklerini Doç. Dr. Aslı Ceylan Öner, Prof. Dr. Erdem Erten, Doç. Dr. Meneviş Uzbay Pirili’nin yapacağı etkinliğe Doç. Dr. Jonathan Liebenau, Prof. Dr. Ryan Max Rowberry, Doç. Dr. Symeon Malamis, Prof. Dr. Alper Baba, Doç. Dr. Teresa Marat-Mendes, Prof. Dr. Mustafa Tanyeri, Prof. Dr. Nabeel Elhady, Mark Cridge, UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Louisa Vinton, Dr. Mehmet Yavuz ve Doç. Dr. Aslı Ceylan Öner katılacak.

Buluşmada enerji, gıda, göç ve iklim krizlerini eş zamanlı olarak yaşamanın getirdiği sorunlar ve bunların çözümleri konuşulacak. Etkinlik, üç oturumdan oluşacak. “Değişen Dünyada Akdeniz” konulu ilk oturumda çağımızın küresel krizi ve belirsizlikleri ele alınacak. “Akdeniz’de Bölgesel Miras ve Ekoloji” başlıklı ikinci oturumda, bölgesel doğal ve kültürel mirasın öncülüğünde sürdürülebilir kalkınmanın taşıyıcısı olan nehir havzaları tartışılacak. Son oturum olan “İzmir ve Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri”nde ise bu hedeflerin yerelleştirilmesine dayalı yeni yönetişim planları değerlendirilecek.