İşçi Dayanışma Derneği, işçi sınıfı içindeki parçalanmışlığı aşmak, dayanışmayı büyütmek, sınıf kardeşliğini yeniden hatırlatmak için yola çıktı. Derneğin kurucularıyla hedeflerini konuştuk

Krize ve saldırılara karşı sınıf kardeşliği

Deniz Yerlikaya

Emeğe dönük saldırıların arttığı, hak talep etmenin bile suç haline getirildiği bir dönemde, işçilerin sesi olmak için yola çıkan İşçi Dayanışma Derneği, bugünlerde başlattığı ‘Direnen İşçilere Gıda Paketi Dayanışması’ ile gündemde. Dernek Başkanı Ali Karabudak ve Yönetim Kurulu Üyesi Naim Göktaş ile derneği, amaçlarını ve çalışmalarını konuştuk.

► Derneğin kurulma sürecini anlatır mısınız?
Ali Karabudak:
Ayrımlarımızı bir kenara bırakarak, farklı işkollarından işçi arkadaşlarımızla bir araya geldik ve nasıl bir dernek istediğimizi tartıştık. Ortak akılla ilkelerimizi belirledik ve tüzüğümüzü hazırladık. Geçen hafta resmi başvurusunu da yaparak resmen derneği kurmuş olduk. İlk eylemimizi de direnişteki Flormar işçilerini ziyaret ederek gerçekleştirdik. Böylece kuruluş eylemimiz, direnen işçilere dayanışma ziyareti oldu. Bu da önümüzdeki dönem neler yapacağımızı gösteriyor.

►Derneğin amacı ve misyonu nedir?
Ali Karabudak:
Temel misyonumuz esas olarak işçi sınıfının kendi geleceğine sahip çıkmasını, toplumda sosyal bir sınıf olduğunun farkına varmasını sağlamak. İşçilere ancak işçi sınıfının örgütlülüğünün gelişmesiyle daha iyi bir geleceğe sahip olabileceklerini ve ekonomik-sosyal haklarının gelişebileceğini anlatmak. İşçiler arasında etnik ya da siyasal farklılıklar olabilir, ama özünde sınıfın kolektif çıkarını temel alan bir sınıf bilincinin yaygınlaşmasını sağlamak, işçiler arasında dayanışmayı geliştirmek, sınıf kardeşliğini yeniden hatırlatmak. Bizim hedeflerimiz bunlar.

krize-ve-saldirilara-karsi-sinif-kardesligi-530724-1.

Ayrıca şunu da eklemek gerekir; derneğimiz herhangi bir sermaye kuruluşundan fon adı altında maddi destek almayacak. Bunu tüzüğümüze de yazdık. Biz gücümüzü üyelerimizden, işçilerden alacağız. Öte yandan yaşadığımız süreçte gördük ki kadın arkadaşlarımız çok aktif şekilde mücadelede yer alıyor ve önümüzdeki süreçte daha fazla yer alacak. Dernek yönetiminde mutlaka kadınlar olacak ve kadınların kadın olmaktan kaynaklı yaşadıkları sorunlara yönelik çalışmalar gerçekleştireceğiz.

Krize karşı dayanışma
Naim Göktaş:
Ülkede kriz var ve krizin faturası emekçilere çıkarılmaya çalışılıyor. İktidar ‘Kriz psikolojik’ diyor, ama açıkladıkları Yeni Ekonomi Programı’nın kendisi dahi krizin varlığını tek başına ortaya koyuyor. Programın özü şu; kıdem tazminatına saldırılacak, işçiler daha fazla güvencesizleştirilecek, zorunlu BES’ten işçilerin cayma hakkı ortadan kaldırılacak. Bu noktada biz hem işçi direnişlerini çoğaltmaya çalışacağız, hem işçi direnişleriyle dayanışacağız, hem de krize karşı dayanışma ağlarını yeşertmeye çalışan örgütlenmeleri hayata geçirmeye çalışacağız.

Dayanışma kooperatifi
Naim Göktaş:
Bu anlamda ilk yaptığımız işlerden biri ‘Dayanışma Kooperatifi’ ile direnen işçilerle dayanışma çalışması oldu. Tüm emek dostlarını dayanışma kooperatifinin internet sitesinden bir gıda paketi alarak dayanışmayı büyütmeye davet ediyoruz.

►Neden sendika değil de dernek kurdunuz?
Naim Göktaş:
Türkiye’de neredeyse on işçiden biri sendikalı, bu işçilerin ise ancak yarısı toplu sözleşmeden yararlanıyor. Sendikaların örgütlenmesinin önünde ciddi engeller var. Sendikalar işkolu esasına göre örgütleniyor. Bazen bir işyerinde 5 farklı işkolu ortaya çıkabiliyor. Aynı zamanda işçi sınıfı da parçalanmış durumda. Biz bu parçalanmışlığın Birleşik Emek Hareketi ile aşılabileceğini düşünüyoruz.

Öte yandan biz her işçinin sendikalı olmasını savunuyoruz. Mevcut sendikaların sınıf ve kitle sendikacılığından uzaklaştığı bir yerde bunun değişmesi gerektiğini düşünüyoruz.

***

krize-ve-saldirilara-karsi-sinif-kardesligi-530725-1.

Direnişleri büyüteceğiz
► Kısa vadede hedefleriniz ve yapmayı planladığınız çalışmalar neler?
Naim Göktaş:
Tüm sorunların kaynağı örgütsüzlük ve parçalanmışlık. Örnek veriyorum; mavi yakalı-beyaz yakalı diye bir ayrım var. Bizim hedeflerimizden biri bu ayrımları ortadan kaldırmak için mücadele etmek. Bu örgütsüzlüğü birlikte aşabilmek esas çaredir. Her geçen gün hayat pahalılığı, işsizlik artıyor, bu kadar devasa sorumlarımız varken bizim amacımız kurtarıcı beklemek değil, bu sorunlara örgütlenerek cevap vermek, direnişleri çoğaltmak ve dayanışmayı güçlendirmek.

Ali Karabudak: Tüm bu sorunlara karşı sınıf bilincini geliştirmek için çeşitli çalışmalar yapacağız. Örneğin şu an sosyal medyada işçilerin haklarını bilmeleri için çeşitli notlar yayımlıyoruz. Tüm emekçilere ulaşabilecek bir emek gazetesi, emeğin güncel sorunlarını konuşacağımız paneller, sempozyumlar yapacağız.