Krizi dindirme arayışları

POLİTİKA SERVİSİ

GÜNEY Kıbrıs Lideri Nikos Anastasiadis, Doğu Akdeniz’de Türkiye ile yaşanan sondaj geriliminin düşürülmesi için, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’den yardım istedi. DW Türkçe'nin haberine göre, Güney Kıbrıs Cumhuriyeti Sözcüsü Kyriakos Koushos, Anastasiadis'in telefonda görüştüğü Putin’den, Türkiye ile süren gerilimde "kişisel olarak devreye girmesini" istediğini açıkladı. Anastasiadis, Putin’den, "Türkiye’yi Doğu Akdeniz’de hukuka aykırı eylemlerine son vermesi için ikna etmesini" istediğini söyleyen Koushos, bunun üzerine Putin’in de "gerilimin düşürülmesi için devreye gireceğini" ve konuyu AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşeceği sözünü verdiğini kaydetti.

Sözcü Koushos, "Putin, Doğu Akdeniz’deki gelişmeleri büyük bir endişeyle takip ettiğini ve her zaman farklılıkların uluslararası hukuk ilkeleri zemininde yürütülecek müzakereler yoluyla çözümlenmesine destek verdiğini aktardı" diye konuştu.

Kremlin de Putin ile Anastasiadis’in telefon görüşmesine ilişkin bir açıklama yaptı. Ancak Rus tarafı açıklamasında, görüşmede, "Doğu Akdeniz’deki gelişmeler ve Kıbrıs sorununun çözüm olasılığı dahil, bölgesel konuların ele alındığı" bilgisini paylaşmakla yetindi.

Ankara’nın Salı günü yeni bir Navtex bildiriminde bulunarak, Barbaros Hayreddin Paşa gemisinin, Kıbrıs’ın güneydoğusundaki tartışmalı bölgede sismik araştırmalar yapacağını duyurması, Güney Kıbrıs'ın tepkisine yol açmıştı.

ATİNA’YLA YENİ TOPLANTI PLANI

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Türkiye ve Yunanistan arasındaki sorunların görüşülmesi amacıyla tarafların önümüzdeki günlerde Ankara’da bir araya gelmesini beklediğini söyledi. Akar; beraberinde Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Kara Kuvvetleri Orgeneral Ümit Dündar, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Adnan Özbal ve Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Küçükakyüz ile Yunanistan sınırının sıfır noktasındaki 1’inci Hudut Bölük Komutanlığına gitti. Burada yaptığı açıklamada Ege, Doğu Akdeniz ve Kıbrıs’taki faaliyetlere de değinen Akar, şöyle dedi: “Türkiye olarak, TSK olarak hiçbir şekilde ne Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin, halkımızın ne de KKTC'nin Kıbrıs, Doğu Akdeniz ve Ege'deki hak alaka ve menfaatlerinden taviz vermemiz, geri adım atmamız söz konusu değil. Türkiye'nin, KKTC'nin olmadığı herhangi bir çözümün de hiçbir şekilde çözüm olmayacağının bilinmesini istiyoruz. Yunanlı komşularımızla bazı temaslarımız var. Daha önce iki kez Atina'da bir kez Ankara'da toplantı yapıldı. Bunun dördüncüsünün de tekrar Ankara'da yapılmasını bekliyoruz.”

Akar, Azerbaycan’la devam eden ortak tatbikata da değindi: "Biz Azerbaycanlı kardeşlerimizin yanındayız. Bazıları bunlara başka anlamlar yüklüyorlar.”

***


‘Arabulucu Almanya’

Bloomberg’de dış politika konulu köşe yazıları yazan Bobby Gosh, bu hafta Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de Yunanistan ile anlaşmazlık halinde olduğu bölgede sismik arama faaliyetini ertelemesiyle, ortaya nadir bir diplomatik müdahale fırsatı çıktığını yazdı. Gosh’a göre bu konuda arabuluculuk yapmaya en uygun ülke Almanya. Gosh, Erdoğan ve Miçotakis’le ilk teması kuran Merkel’in şimdi iki lideri Doğu Akdeniz’deki bütün anlaşmazlıklarını kapsayacak üst düzey müzakerelere razı etmek için baskı yapması gerektiği görüşünde.