Yıllık zammın yüzde 5'i geçmeyeceğini taahhüt eden Doğuş Üniversitesi ile yüzde 10 zam sözü veren Beykent Üniversitesi şartlara uymayarak fahiş zam yaptı. İki üniversitenin öğrencileri üniversiteyi protesto etti.

Krizin faturası öğrencilere kesiliyor
Beykent ve Doğuş üniversitelerinde öğrenciler zamların geri çekilmesini istiyor. (Fotoğraf: BirGün)

Haber Merkezi

Doğuş Üniversitesi ve Beykent Üniversitesi’nin öğrencilerin yıllık eğitim ücretlerine yaptığı zamlara tepkiler sürüyor. İki üniversitenin öğrencileri, okulları önünde bir araya gelerek fahiş zamları protesto etti.

Beykent Üniversitesi öğrencileri Ayazağa Kampüsü önünde gerçekleştirdikleri eylemde, üniversitenin taahhüt ettiği zammı uygulamasını talep etti. Öğrencilerden Merve Çaçan, “Bu okul hem okuyup hem çalışarak asgari ücretle geçinmeye çalışan öğrencileri güç bela okutan bir okul. Böyle aileler bu okulda öğrencileri okutmaya çalışıyor. Sanıldığı gibi burada kimse para akıtmıyor. Yüzde 5 artış sözüne kanıp bu okula geldik. Tırnaklarımızla kazıya kazıya 3’üncü ve 4’üncü sınıfa kadar geldik. Biz sizin sözünüze güvenerek bu okulu tercih ettik. Sözünüzü tutun ve fahiş zamları kaldırın” dedi.

Bir başka öğrenci Gencebay Ekrem Atalay da, “Karar altına imza atan herkesin bu haksız karardan vazgeçip biz öğrencilere vaat ettikleri zam oranını uygulamalarını istiyoruz. Aksi takdirde bu durum karşısında öğrenciler ve aileler zor duruma düşecek. Eğitim kaydını sildirerek binlerce öğrenci umutsuzluğa sürüklenecek. Bizler öğrenciyiz; ülkedeki ekonomik durumun biz de farkındayız. Okulun açıklamalarında öne sürdüğü ekonominin ön görülemeyen halinin faturasını eğitim almak için çırpınan öğrencilere kesiyorsunuz. Ekonomik çarkın bir parçası değil öğrenciyiz. Sözlerini tutmayarak öğrenci ve velileri kandırdılar. Biz müşteri değiliz öğrenciyiz. Hakkımız olanı istiyoruz ve alana kadar hukuki yollar dahil tüm yollarla hakkımızı arayacağız. Burası bir eğitim yeridir ne bir ticarethane ne de kâr amacı güden bir yerdir. Öğrencilerin mağduriyeti giderilmelidir” diye konuştu.

Doğuş Üniversitesi öğrencileri de tekrar kampüs önünde buluşarak zamları protesto etti. Yapılan açıklamada, “Doğuş Üniversitesi, öğrencilerine verdiği yıllık 2018- 2020 arası girişlilere yüzde 5, 2021 girişlilere yüzde 10 artış sözünü tutmadı ve fahiş zamlar gerçekleştirdi. Bu durumun kabul edilemeyecek olduğu, bu zamların birçok arkadaşımızı okulu bırakmaya iteceğini ve gençliğin eğitim hakkının elinden alınacağını her platformda ifade ettik. Geldiğimiz süreç itibariyle üniversite yönetiminin tavrının bu durumu öğrencilerin talepleri doğrultusunda değerlendirmekten çok uzak olduğunu belirtmek isteriz” denildi.

Açıklamanın devamında şunlar dile getirildi: “Zamların sebebi kriz ise krizi yaratanın biz öğrenciler olmadığı, bu nedenle faturasının da bize kesilemeyeceği bilinmelidir. Bizlere verdiğiniz sözlerin arkasında durun. Bu ısrarın devam etmesi yaşanan sürecin olumlu sonuçlanmasına neden olmayacak. Tam tersi, şu an verebileceğiniz kararı daha geç vererek mağduriyetimizi devam ettirmiş olacaksınız. Zamlar geri çekilene kadar eylemlerimize ve hak arayışımıza devam edeceğiz, daha fazla büyüyeceğiz, daha çok aileye ulaşacağız, daha çok akademisyen yanımızda olacak ve bizleri müşteri olarak gören bu zihniyet kaybedecek, gençliğin hakları için yürüttüğü mücadele, gelecek mücadelesi kazanacak.”

BEYKENT’TEN AÇIKLAMA

Öte yandan şartlara uymayarak fahiş fiyat artışına giden Beykent Üniversitesi açıklama yaptı. Açıklamada "Son yıllarda dünya çapında yaşanan ve ülkemiz dahil birçok ülkeyi olumsuz yönde etkileyen olağanüstü ekonomik unsurlar gözlemlenir hale gelmişken, üniversitemiz tarafından ücretlerin güncellenmesi zorunluluğu ortaya çıkmıştır" denildi.