İsrail’de tek başına hükümet kuracak çoğunluğa ulaşamayan Başbakan Binyamin Netanyahu, muhalif lider Benny Gantz’la anlaştı. İki isim, ‘Ulusal birlik hükümeti’ kuracak. Bu karar, Filistin başta olmak üzere bölge politikalarında etkisini gösterecek. Her iki lider de ABD Başkanı Trump’ın ‘Barış Planı’nı desteklerken Ürdün Vadisi’nin ilhakını savunuyor

Krizin gölgesinde ittifak

İsrail'de bir yıldır süren hükümet kurma krizi yine bir koalisyon denemesiyle aşılmaya çalışılıyor. 2 Mart'ta yapılan seçimlerde tek başına hükümeti kuracak sayıyı bulamayan Başbakan Binyamin Netanyahu'nun partisi Likud, muhalif lider Benny Gantz'ın Mavi-Beyaz İttifakı'yla 'ulusal birlik hükümeti' kurmaya hazırlanıyor.

Netanyahu, konuya ilişkin Twitter hesabından açıklama yaptı. Açıklamada, "Mavi-Beyaz İttifakı lideri Benny Gantz ile ulusal birlik hükümetini kurma yolunda ilerliyoruz" ifadelerine yer verildi. İttifakın 'acil' olarak kurulma nedeni ise 'koronavirüs salgınıyla mücadele' gösterildi.

TEPKİ GÖSTERMİŞTİ

Ancak geçen hafta Gantz, İsrail'e bağlı Kudüs Bölge Mahkemesi'nin Netanyahu hakkındaki yolsuzluk davasını 25 Mayıs'a ertelemesine tepki göstermiş, 'acil birlik hükümeti' çağrılarına da "Birlik isteyen biri, duruşmasını erteletmez, medyaya acil birlik hükümeti taslağı göndermek yerine müzakere ekibini diğer partilere gönderir. Ne zaman ciddi olursan o zaman konuşuruz" yanıtı vermişti. Gantz'ın bu yanıtından sonra Netanyahu'yla ortaklaşması dikkat çekti.

İsrail'in Kanal 12 televizyonu, Netanyahu'nun, yeni hükümetin kurulması konusunda detayları görüşmek için bugün Gantz ile bir araya geleceğini ve yeni hükümetin de görüşme sonrası açıklanmasının beklendiğini kaydetti.

İTTİFAK DAĞILMIŞTI

Netanyahu'nun 'Mavi Beyaz İttifakı lideri' olarak duyurduğu muhalif lider Benny Gantz, ittifaktan gelen itirazlara rağmen önceki gün İsrail Meclis başkanlığına seçilmişti. Bu karar, ittifak içinde tepkilere neden olmuş, ittifakın iki önemli ismi Yair Lapid ile Moshe Yalon istifa etmişti.

Lapid, Gantz'ı ittifakı dağıtmakla suçlamış, "Gantz, herhangi bir mücadele sergilemeden teslim oldu ve Netanyahu liderliğindeki bir hükümete sürüklendi. Bir birlik veya bir acil durum hükümeti değil, bilakis bir Netanyahu hükümeti kuracaklar. Gantz çok açık bir şekilde aşırı sağcı bir bloka katılmıştır. Bu durum hayal kırıklığına yol açmıştır" tepkisi göstermişti.

BÖLGE POLİTİKALARI ORTAK

Gantz'ın, Netanyahu liderliğindeki sağ blokta yer almasının önümüzdeki günlerde bölgeye dönük alınacak birçok kararda da etkili olması bekleniyor. ABD Başkanı Donald Trump'ın 'Ortadoğu Barış Planı' adı altında Filistin'i ilhak planını içeren projesini her iki isim de destekliyor. 'Kudüs'ün tamamının İsrail'in başkenti' olduğu, işgal altındaki Batı Şeria'da yer alan Ürdün Vadisi'nin İsrail'e ilhak edilmesi konuları da yine ortaklaşılan konu başlıklarını oluşturuyor.

Netanyahu, Batı Şeria'daki yasa dışı Yahudi yerleşim birimlerinin İsrail'e ilhakı için sadece ABD ile istişare edeceğini dile getirirken, Gantz ise söz konusu adımı uluslararası toplumla müzakere ettikten sonra atacağını dile getiriyor.

NE OLMUŞTU?

Netanyahu ile Gantz'ın koalisyon denemesi ilk değil. 17 Eylül'de yapılan seçimlerden sonra iki isim, ulusal birlik hükümeti kurmak için görüşmeler yapmış ancak 'kimin önce başbakan olacağı' konusu üzerinde uzlaşma sağlanamadığı için müzakereler başarısızlıkla sonuçlanmıştı.

2 Mart'ta yapılan seçimi Netanyahu'nun partisi Likud 36 milletvekili çıkararak önde tamamlamış, Gantz'ın liderliğindeki Mavi-Beyaz, 120 sandalyeli meclise 33 milletvekili göndererek ikinci sırada yer almıştı. Likud'un başını çektiği sağ blokta yer alan partilerin milletvekili sayısı 58'de kalmış ve sağ blok, koalisyon hükümetini kurmak için gerekli 61 sandalyeye ulaşamamıştı.