Krizin gölgesinde kritik seçim

DIŞ HABERLER SERVİSİ

İran, ABD’yle sıcak gerilimin, iç tartışmaların, protestoların gölgesinde genel seçime gidiyor. 11’inci dönem milletvekilliği ve 5’inci dönemin ilk uzmanlar meclisinin belirleneceği genel seçim için ülke yurttaşları yarın oy verecek.

İran’da seçim süreci, çoğunlukla reformist adayların elenmesi nedeniyle, katılımın az olacağı tartışmalarıyla geçiyor. Reformistlerden Ali Mutahhari, Mahmud Sadıki, İlyas Hazreti, Gulamrıza Haydari, Fatma Saidi ve Tayyibe Siyavuş gibi öne çıkan isimlerin yanı sıra adayların çoğunluğu veto edildiği için bu seçimlere blok olarak girilmiyor. Reformistlerin 30 partisinden sadece dokuzu seçimlerde yer alabilirken alınan veto kararları tepkilere de neden oldu.

Reformistlerin önemli isimlerinden Mustafa Taczade, seçim sisteminin değişmesi ve ülke lideri Ali Hamaney’in yetkilerinin sınırlandırılması gerektiğini söyledi. Taczade, seçimlerin daha özgür bir ortamda gerçekleşmesi gerektiğini ifade ederken İran’ın dini lideri Ali Hamaney’in yetkilerine de dikkat çekti. Anayasa Koruma Konseyi’nin 12 üyesinden 6’sı doğrudan Hamaney tarafından atanıyor. Ülkede Meclis ve Uzmanlar Meclisi seçimlerinde aday olabilmek için isimlerin söz konusu konseyden onay alması gerekiyor. Anayasa Koruma Konseyi, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde de adayları eleme yetkisine sahip.

MUHAFAZAKAR İTTİFAKI

Öte yandan, İran’ın muhafazakârlar kanadında seçim ittifakları gelişti. Muhafazakâr gruplardan ‘Devrim Şûrası’ ve ‘Direniş Cephesi’, genel seçimlere Tahran’da ortak listeyle girme konusunda anlaştı. Muhammed Bakır Galibaf, Murtaza Agatahrani ve Seyyid Mustafa Mir Selim gibi isimlerin yer aldığı ortak listeyi, ülkenin önde gelen muhafazakâr siyasetçilerinden Gulamali Haddad Adil’in desteklediği duyu