MAK Araştırma’nın son raporuna göre halk ekonomik kriz nedeniyle “Hayatım alt üst oldu” diyor. Ekonomi politikalarını yanlış bulanların oranı yüzde 83.

Krizle birlikte halkın öfkesi de büyüyor

Haber Merkezi

Hayat pahalılığı, işsizlik, enflasyon, temel ihtiyaçlara bile erişilemez hale gelinmesi iktidar oylarının hızla erimesine neden oldu. Yurttaşlar MAK Araştırma’nın Türkiye Gündemi Mart 2022 anketinde, diğer anketlerde olduğu gibi en büyük sorunun hayat pahalılığı olduğunu belirtti. 7 Mart – 18 Mart tarihleri arasında 5 bin 750 kişiyle yüz yüze anket yapılan MAK Araştırma’nın Türkiye Gündemi Mart 2022 anketinde, katılımcılara “Son 3 yılda mevcut iktidara karşı olan bakış açınız ne yönde değişti?” sorusu iletildi. Katılımcıların yüzde 47’si “Olumsuz yönde değişti” cevabını verdi.

“Yarın bir genel seçim olsa 24 Haziran seçimlerinde oy verdiğiniz partiye göre oy tercihiniz değişecek mi?” sorusuna ise katılımcıların yüzde 48’i “Farklı bir partiye oy vereceğim” cevabını verdi. “2022 yılbaşından bugüne ihtiyaçlarınıza yönelik fiyatlarındaki artışlar sizi nasıl etkilemektedir?” sorusu ise yurttaşların ekonomik krizden ne kadar derin etkilendiğini ortaya koydu. Katılımcıların yüzde 42’si ekonomik krizin kendilerini olumsuz etkilediğini, tasarruf yaparak ve giderlerini kısarak bu krizi aşmaya çalıştıklarını ifade etti. Yüzde 28’i ise “Hayatım alt üst oldu, ciddi anlamda zor durumdayım” cevabını verdi. AKP iktidarının ekonomi politikalarını başarısız bulanların oranı ise yüzde 83 oldu. Katılımcıların sadece yüzde 11’i ekonomi politikalarını başarılı bulduğunu ifade etti.

DOKTORLAR HAKLI

Araştırmada güncel siyasi başlıklarla ilgili de çeşitli sorular katılımcılara iletildi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun “Helalleşme” çağrısıyla ilgili sorulan soruya, katılımcıların yüzde 58’i “Doğru buluyorum” cevabını verirken, yüzde 34’ü “Hayır, doğru bulmuyorum” dedi. Mültecilerle ilgili ise genel kanı yüzde 62’yle “Ülkelerinde savaş biten, can güvenlik sorunu olmayanların gönderilmeleri gerektiğini” yönünde oldu. Erdoğan’ın yurt dışına giden doktorlar hakkında “Giderlerse gitsinler” ifadesiyle ilgili yöneltilen soruya ise ankete katılanların yüzde 28’i “Kesinlikle doğru değildir” derken, yüzde 42’si “Doğru değildir” yanıtını veri.

MİLLET İTTİFAKI ÖNDE

Türkiye’nin en büyük sorunun ne olduğu sorusuna ise “Hayat pahalılığı” yüzde 58’le ilk sırada yer aldı. İkinci sırada en büyük sorun olarak yüzde 13’le işsizlik belirtildi. Onu yüzde 10’la adaletsizlik takip etti. “Önümüzdeki cumhurbaşkanlığı seçiminde hangi ittifakın adayına oy vereceksiniz?” sorusuna ise katılımcıların yüzde 42’si Millet İttifakı’nın adayına, yüzde 35’i Cumhur İttifakı’nın adayına oy vereceğini söyledi. Adaya bağlı karar vereceklerini ve iki ittifak dışında farklı bir adaya oy verebileceğini söyleyenler oranı yüzde 9 oldu. Kararsızların oranı ise yüzde 5 oldu. “Türkiye’nin 2023 yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olacağına inanıyor musunuz?” sorusuna “Kesinlikle inanmıyorum/İnanmıyorum” diyenlerin toplam oranı yüzde 61 oldu.

Yarın seçim olsa kime oy verirsiniz?

►AKP: Yüzde 30,4
►CHP: Yüzde 26,2
►İYİ Parti: Yüzde 14,8
►HDP: Yüzde Yüzde 8,8
►MHP: Yüzde Yüzde 7,1
►DEVA Partisi: Yüzde 3,1
►Gelecek Partisi: Yüzde 2,8