İngiltere, İskoçya ve Galler’de 6 Mayıs’taki yerel seçimlerde sosyalistler seçim çalışmalarına başladı. Sosyalistler, “Salgının derinleştirdiği krizlerden çıkış ancak sol politikalarla mümkün” diyor

Krizlere çözüm anahtarı solda

DIŞ HABERLER SERVİSİ

İngiltere, İskoçya ve Galler'de 6 Mayıs’ta düzenlenecek yerel seçimlerde halk, yeni yöneticilerini belirlemek üzere sandığa gidecek. Kraliçe 2. Elizabeth’in eşi Prens Philip’in hayatını kaybetmesiyle ulusal yas ilan edilirken ülkede birçok siyasi parti kampanya çalışmalarını durdurdu. Fakat Britanya Komünist Partisi düzenledikleri online toplantıyla seçim manifestolarını kamuoyu ile paylaşarak seçimlere kendi adayları ile katıldığını duyurdu.

Britanya Komünist Partisi yayımladığı çağrı metninde, İşçi Partisi’nin solcu Jeremy Corbyn’in 2015-2020 yıllarındaki liderliği döneminde toplumun emekten yana olan tüm kesimleri gibi onun çizgisini desteklediklerini, ancak bugün Keir Starmer yönetimindeki partinin soldan çok uzakta olduğunun altı çizildi.

STARMER EMEKÇİLERE SIRTINI DÖNDÜ

İngiltere’nin eski başbakanı, 2003 Irak Savaşı’nın işgalci ortaklarından olan Tony Blair’in ‘öğrencisi’ olarak kabul edilen Keir Starmer’ın Boris Johnson ile kurduğu uyumlu muhalefet ilişkisi, Corbyn’in ardından emekçilere sırtını dönen bir İşçi Partisi yarattı. On yıllık kemer sıkma politikaları, salgın sırasında yaşanan hak gaspları, toplumun büyük bir çoğunluğunun sağlık hizmetlerine ulaşamaması ve bunlara karşı sesini çıkarmaması nedeniyle Starmer, sık sık sendikaların ve hak örgütlerinin eleştiri odağında yer alıyor.

Corbyn’in liderliğini yaptığı beş yıl süresince neoliberal ekonomi karşıtı politikaları, adaletsizliğe karşı toplumun her alanından eşitliğin sağlanması adına verdiği mücadele hatırlatılan metinde, bugün İşçi Partisi’nin o değerlerden çok uzak olduğu ifade edildi.

Tüm dünyayı saran koronavirüs krizi ile birlikte neoliberalizmin yarattığı tahribatların İngiltere’de çarpıcı bir şekilde ortaya çıktığı belirtilen metinde, hükümetin yeterince önlem almadığının altı çizildi. Britanya’daki komünistlerin bu dönem hiç olmadığı bu krizlere soldan bir yanıt üretmesi gerektiği vurgulandı.

Metinde, “Alternatif bir ekonomik ve politik strateji hakkında kamusal tartışmalara ihtiyacımız var. Piyasanın istihdamı krizi, konut krizi, iklim krizine karşı çözüm üretme konusunda kamucu ekonomik politikaları gündeme getirmeli ve tartışmalıyız” ifadeleri kullanıldı. İngiltere'de İşçi Partis'inin gün geçtikçe muhafazakârlar ile yarışa giren, kadın ve emek düşmanı bir çizgide ilerlediğinin belirtildiği metinde komünistler, ülkede son bir yılda solun kaybettiği gücü yeniden toparlaması adına attıkları adımın kıymetli olduğunun altını çizdi. Yaratacakları sol baskının mutlaka İşçi Partisi adaylarını da etkileyeceği ifade edildi.

İngiltere’de İşçi Partisi, Corbyn liderliğinde 2015-2020 yılları arasında yüzünü daha fazla sola dönerek, 400 bin yeni üye kazandırmıştı, ancak 2019 genel seçimlerinden sonra başarısızlığın tüm sorumluluğunu üstüne alan Corbyn istifa etmişti. Yerine gelen Starmer’ın Blair dönemini hatırlatan politikaları, partiden büyük kopuşlar yaşanmasına neden oldu.