Küba Başkonsolosu: Çok yaşa Küba, çok yaşa Kemal Atatürk

Maltepe Belediyesi tarafından düzenlenen Cumhuriyet Festivali kapsamında düzenlenen Küba gecesinde Kübalılar, söyledikleri İzmir Marşı ve sıcak Latin ezgileriyle, meşaleler eşliğinde Maltepelilerle, Cumhuriyet’in 94’üncü yılını kutladı. Oldukça renkli görüntülere sahne olan gecede Maltepeliler, Küba’nın geleneksel dansı salsa ile eğlendi.

Maltepe Belediyesi’nin Cumhuriyet’in 94’üncü yılına, 94 etkinlik sloganıyla başlattığı ve Beşçeşmeler’de devam eden etkinlikler, Küba gecesiyle son buldu. “Cumhuriyet Benim Festivali” kapsamında düzenlenen geceye Küba Başkonsolosu Mayvet Gonzales Fernandes, Küba Büyükelçiliği Üçüncü Sekreteri Abel Martinez ve Maltepe Belediye Başkan Yardımcısı Melih Morsünbül ile vatandaşlar katıldı. Gecenin açılış konuşmasını yapan Morsünbül, "Cumhuriyet Bayramımızın 94’üncü yıldönümü kutlamaya bir gün kala çok değerli konuğumuz, Kübalı dostlarımız buradalar. Küba devriminin lideri Fidel Castro, Cumhuriyetimizi kuran büyük önder Atatürk’ün Havana’da anıtını yaptırıp saygısını göstermiştir. Aynı Castro, 1997 yılında Türkiye’ye geldiğinde, Habitat toplantısında, ‘Ben Türk gençlerinin başka yerde, başka bir lider aramasını anlamsız buluyorum. Yaptıklarım Atatürk’le kesinlikle kıyaslanamaz ve Atatürk’ün yaptıklarını ben yapamam’ diyerek alçakgönüllülüğünü göstermiş ve büyük önderimizi de onurlandırmıştı” diye konuştu.

“ÇOK YAŞA TÜRKİYE”

Morsünbül’den sonra sahneye çıkan Küba Başkonsolosu Mayvet Gonzales Fernandes de, Kübalılar olarak, Türk ulusunun bayram günlerinde yanlarında olmaktan onur duyduğunu belirterek şunları söyledi: “65 sene önce Türkiye ile Küba arasında diplomatik ilişkiler başlamıştı. İki ülke arasında ilişkilerin güçlendirilmesi için çalışmaya devam etmek istiyoruz. Biliyorsunuz Ernesto Che Guevara, bizler için bir kahraman ve haksızlığa karşı masum insanları savunmak için hayatını vermiş bir kişi. Sadece Amerika’da değil, bütün dünyada bir örnek teşkil ediyor. Burada olmaktan ve bu etkinlikte yer almaktan gurur duyuyorum. Çok yaşa Türkiye, çok yaşa Küba, çok yaşa Kemal Atatürk.”

Konuşmaların ardından sahne alan Ensemble Cubafonica, ellerinde meşaleler, Türk ve “Cumhuriyet Benim” bayrakları eşliğinde İzmir Marşı’nı seslendirdi. Cubafonica, yöresel ezgilerle birlikte herkesin diline pelesenk olmuş “Hasta Siempre” şarkısı, Maltepelilerle beraber söyledi. Salsa ve yöresel danslarla, Cumhuriyet’in 94’üncü yılına yakışır bir kutlama gerçekleştiren grup, sık sık “Kumandan Mustafa Kemal”, “Çok yaşa Türkiye, çok yaşa Atatürk” sloganları attı. Etkinlikle katılımcılar adına Belediye Başkanı Ali Kılıç tarafından hatıra ormanına ağaç dikildi.