Küba’da ABD destekli hükümet karşıtı gösterilerde bir kişinin polis girilen çatışma sonucu yaşamını yitirdiği bildirildi. Öte yandan eski Devlet Başkanı Raul Castro, gösterilerin değerlendirildiği Küba Komünist Partisi Siyasi Büro toplantısına katıldı.

Küba’da hükümet karşıtı gösteriler: Bir kişi yaşamını yitirdi; Raul Castro, Siyasi Büro toplantısına katıldı

Küba’da hükümet karşıtı gösteriler ardından devrimciler başkent Havana'daki Ulusal Capitol Binası olarak da bilinen El Capitolio önünde Küba Devlet Başkanı Miguel Diaz-Canel'e destek olmak için toplandı.

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küba İçişleri Bakanlığı, ülkede yaşanan hükümet karşıtı gösterilerde polisle yaşanan çatışma sonucu bir kişinin yaşamını yitirdiğini duyurdu. Havana'nın yakınlarındaki Arroyo Naranjo belediyesindeki göstericilerin bölgedeki karakola doğru yürüyüşe geçmeye çalıştığı, bu sırada yaşanan çatışmada yaşamını yitiren kişinin 36 yaşındaki Diubis Laurencio Tejeda olduğu açıklandı.

Küba makamları, yaşanan olayın soruşturulduğunu açıkladı.

Açıklamalarda ülkede yer yer devam eden gösterilerde, evlerin tahrip edildiği, elektrik hatlarına zarar verildiği belirtildi. Açıklamada göstericilerin polise ve sivillere bıçak, taş ve diğer nesnelerle saldırdıkları da söylendi.

İSPANYOL GAZETESİ MUHABİRİ GÖZALTINA ALINDI

Küba'daki protestoları takip eden İspanyol gazetesinde çalışan Camila Acosta'nın gözaltında alındı. ABC gazetesi muhabirinin serbest bırakılması çağırısı yapan İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Albares, "İspanya, özgürce ve barışçıl gösteri yapma hakkını savunuyor. Kübalı yetkililerden buna saygı duymasını istiyoruz" dedi. Acosta, protesto görüntülerini sosyal medya hesaplarında paylaşıyordu.

RAUL CASTRO, SİYASİ BÜRO TOPLANTISINA KATILDI

Öte yandan gösteriler ardından eski Başkan Raul Castro'nun ülkedeki durumu görüşmek üzere Pazartesi günü Küba Komünist Partisi Siyasi Büro toplantısına katıldı.

Küba Komünist Partisi’nin (PCC) internet sitesinde yer alan bilgilere göre Küba Devlet Başkanı Miguel Díaz Canel Bermúdez’in katıldığı toplantıda gösterilerin ABD tarafından organize ve finanse edildiği belirtildi. Gösteriler, “Karşı devrimci unsurlar tarafından düzenlenen provokasyonlar” olarak tanımlandı.

DEVLET BAŞKANI’NDAN AÇIKLAMA

Komünist Parti Merkez Komitesi Birinci Sekreteri ve Devlet Başkanı Miguel Díaz Canel Bermúdez Salı öğleden sonra Devrim Sarayı'nda konuştu. “Sosyal medyadaki kampanya sinir bozucu, tamamen yalan, iftira niteliğinde bir kampanyadır” diyen Devlet Başkanı, ülkede Covid-419 salgını ve ekonomik durumun kötüleşmesi hakkında, “Gerekli kaynaklara her zaman sahip olmadığımız için ihtiyacımız olan tüm sonuçları her zaman alamıyoruz, çünkü onlar da bizden engelleniyor" dedi.

KÜBA'DA ABD DESTEKLİ GÖSTERİLER

Küba'da hafta düzenlenen gösterilerde, ülkede kötüleşen ekonomik şartlara tepki gösterilirken “kahrolsun diktatörlük" ve "özgürlük istiyoruz" sloganları atılmış, eylemlerde ABD bayrakları açılmıştı.

Küba Devlet Başkanı Diaz-Canel ise Küba televizyonu ve ulusal radyodan halka seslenerek "Vatanımızın egemenliğini teslim etmeyeceğiz, tüm devrimcileri, devrimi her yerde savunması için sokaklara çıkmaya çağırıyoruz" ifadesini kullanmıştı.