Yüzlerce Kübalı, ABD’nin ülkelerine uyguladığı 60 yıllık ambargoyu protesto etmek için tarihi Küba arabalarıyla ve bisikletlerle başkent Havana’da eylem düzenledi. Küba Cumhurbaşkanı Miguel Díaz-Canel Bermúdez, "Adil olan için mücadele bizi birleştiriyor" diyerek, “Bir ülkeyi hayal etmek ve sürdürmek için ambargolar kalkmalı ve dayanışma yükseltilmeli” ifadelerini kullandı.

Küba halkı: 60 yıllık ambargoyu kaldırın

Fotoğraf: Ariel Cecilio Lemus

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küba’nın başkenti Havana’da yüzlerce Kübalı, ABD’nin uyguladığı 60 yıllık ambargoya karşı, tarihi arabalar, bisikletler ve motorlarla gösteri yürüyüşü düzenledi.

Genç Komünistler Birliği (UJC) tarafından yapılan çağrıya katılan yüzlerce Kübalı, başkent Havana sahillerinde, “Ablukayı durdur” ve “Yaşam için el ele” sloganlarıyla yürüyüşe geçti.

Protestolar, yeni ABD yönetimine, Trump döneminde uygulanan ağır ambargoların kaldırılması mesajını taşırken, Granma.cu sitesinde yayımlanan protesto gösterilerinin, “Ablukaların sona ermesi ve yaptırımların kaldırılması” amacıyla düzenlendiği vurgulandı.

Küba Cumhurbaşkanı Miguel Díaz-Canel Bermúdez, "Adil olan için mücadele bizi birleştiriyor" diyerek, “Bir ülkeyi hayal etmek ve sürdürmek için ambargolar kalkmalı ve dayanışma yükseltilmeli” ifadelerini kullandı.

UJC Ulusal Komitesi'nin birinci sekreteri Diosvany Acosta Abrahante, "Genç Kübalıların her zaman savaşmak, haklarımızı talep etmek, devrimin çalışmalarını sürdürmek için motivasyonları olacak" diyerek motivasyon mesajları verdi.

TRUMP’TAN, AMBARGOLARI ARTIRMAK İÇİN 200’DEN FAZLA GİRİŞİM

Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın yönetimi, Küba'ya on yıllardır uygulanan ticaret ambargosunu dört yıl boyunca sıkılaştırmak için 200'den fazla girişimde bulundu.

ABD Başkanı Joe Biden, başkanlık kampanyası sırasında Trump’ın Küba’ya uyguladığı sert ambargoları ve insanlık dışı uygulamaları tersine çevirme sözü vererek, çabalayacağının sözünü vermişti.

Trump döneminde uygulanan ambargolar, sosyalist Küba’nın ekonomisine daha fazla zarar vererek insanları açlık ve gıda kıtlılığıyla karşı karşıya kalmayı amaçlıyordu.

Eylmelere katılan Küba Dışişleri Bakanı Bruno Rodriguez medyaya verdiği demeçte, "Ablukanın sona ermesini talep ediyoruz. Trump hükümeti sırasında, COVID-19 salgınının ortasında ablukanın fırsatçı olarak sıkılaştırılması, onu daha da soykırımcı hale getiriyor" önceki dönemlerde Küba’ya karşı alınan insanlık dışı ambargo kararlarını eleştirdi.