Küba, koronavirüs aşı adaylarını kendisi gibi Amerikan ambargosu altında olan İran'da deneyecek.

Küba, koronavirüs aşısını ABD ambargosu altındaki İran’da deneyecek

Dış Haberler Servisi

Küba, en ileri koronavirüs aşı adayının son klinik denemelerini yapmak ve teknoloji transferi gerçekleştirmek üzere İran ile anlaşmaya vardı.

Her ikisi de ABD yaptırımları altında olan iki müttefik ülke de Covid-19 salgınıyla mücadelesini kendi güçleri oranında sürdürüyor. İran ilk yerli Covid-19 aşısının insan denemelerine geçen ayın sonlarında başlarken, Küba'nın insan denemeleri süren 4 aday aşısı bulunuyor.

Reuters'in haberine göre, Küba'nın Soberana 2 adlı aşısının 22 Aralık'ta başlayan Faz 2 denemeleri tamamlandı ve Faz 3 denemeleri Havana'da 150 bin kişi üzerinde gerçekleştirilecek.

Öte yandan ada ülkesinin aşısını etkili bir şekilde deneyebilmesi için yüksek düzeyde enfeksiyon oranı gerekiyor. Reuters'e göre başarılı salgın yönetimi sayesinde düşük düzeyde enfeksiyon oranı olan Küba, yaygın kitlesel klinik deneme ihtiyacını, Ortadoğu'nun salgından en kötü etkilenen ülkesi İran'da karşılayacak.

ZARİF, HAVANA’YA GİTMİŞTİ

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, geçtiğimiz Kasım ayında Latin Amerika turu kapsamında Havana'yı ziyaret etmiş ve eski müttefiği Küba'nın Covid-19'la savaşındaki biyoteknoloji kazanımlarından etkilendiğini söylemişti.

Kübalı yetkililer ise yılın ilk yarısında adada Covid-19'a karşı aşılamanın başlayacağını belirtiyorlar.