İzmir’de otelciler, TBMM’ye sunulan yeni kanun teklifinde yer alan Turizmi Teşvik Kanunu, Güvenli Turizm Sertifikası ve Basit Konaklama Tesisi Sertifikasyon ücretlerine tepki gösterdi. Yapılan açıklamada, alınacak ücretlerin küçük otellere büyük darbe vuracağını ve iç turizm hareketliliğinin düşmesine de neden olacağı belirtildi.

Küçük otellere büyük darbe

Aycan KARADAĞ

TBMM’ye sunulan yeni kanun teklifinde yer alan Turizmi Teşvik Kanunu, Güvenli Turizm Sertifikası ve Basit Konaklama Tesisi Sertifikasyon ücretlerine İzmir’de otelciler tepki gösterdi. İzmir Otel-Pansiyon Esnaf Odası tarafından düzenlenen basın toplantısında; ücretlerinin otelcilere ve yurttaşlara yeni bir yük getireceği belirtildi. Basmane’de bir otel gerçekleşen basın toplantısında söz konusu verginin küçük otellere büyük darbe vuracağını ve iç turizm hareketliliğini düşüreceği de ifade edildi.

TBMM’ye sunulan ve bu hafta görüşülecek olan Turizm Teşvik Kanunu’nda değişiklik öngören 32 maddelik kanun teklifine ilişkin bilgiler veren İzmir Otel-Pansiyon Esnaf Odası Başkanı Mehmet Gönen, “TBMM'de bu hafta Turizm Teşvik Kanunu ve ekonomiye ilişkin torba kanun teklifi görüşülecek. TBMM'ye sunulan kanun teklifiyle, turizm sektörüne belirli bir standardın getirilmesi amacıyla konaklama tesislerine bakanlıktan turizm işletme belgesi alma zorunluluğu getiriliyor. Turizm Teşvik Kanunu’nda değişiklik öngören 32 maddelik kanun teklifi TBMM’ye sunuldu. Kanun teklifiyle birlikte mevzuata basit konaklama tesisleri kavramı getirildi. Buna göre, işyeri açma ve çalışma ruhsatı ile faaliyette bulunan ve turizm işletmesi belgesi bulunmayan konaklama tesislerine 1 yıl içinde başvurmaları halinde, basit konaklama turizm işletmesi belgesi verilecek. İş yeri açma ve çalışma ruhsatı bakanlıkça yapılan bildirim üzerine yetkili idare tarafından 1 ay içinde iptal edilecek ve faaliyetlerine son verilecek. Turizm işletmesi belgesi alamayan işletmelerin faaliyetlerine son verilecek” açıklamalarında bulundu.

TURİZMİN ÖNÜNDE ENGEL

kucuk-otellere-buyuk-darbe-898621-1.

Belgelendirme ücretlerinin iç turizm hareketliliğinin de düşmesine neden olacağını belirten Gönen, “Türkiye'de ve İzmir'de otellerin önemli bir kısmı belediye belgeli ve aile işletmesi tarzında belediye belgeli otellerden oluşmaktadır. Belediye belgeli otelcilerin zaten zor ayakta durduğu bu pandemi döneminde şahıs işletmesi küçük esnaf sertifikasyon ücretleri ile kepenk kapatmaya gidecek. Belgelendirme paraları otelcilerin üzerine ve vatandaşa bir yük daha getirmek olup, iç turizm hareketliliğini de düşürecektir. Belirlenen fiyatların küçük esnaf turizmin gelişiminin önünde büyük bir engel olacağı ortadadır. Turizmcilerle birlikte çalışma yaptık. Eğer olacaksa belgelendirme ücretsiz olmalıdır” diye konuştu.

Otelcilerin, söz konusu ücretleri ödemediği takdirde ruhsat iptaliyle karşı karşıya kalacağını ifade eden Gönen, “Biz belediye ruhsatlı işletmeleriz, pandemide gerekli tüm eğitimleri yaptık. Sürekli cepten yedik! Bizim belgemiz var, zaten istiyorsanız ücretsiz verin! Başvuru ücreti 2 bin 500 lira, plaket ücreti 5 bin lira, danışmanlık ücreti var, yaptırımlar var. Bunları almazsan ruhsat iptal” dedi.

Sektörün üst üste gelen yüklerle çok zor duruma düştüğünü söyleyen Gönen, “Döviz girdisiyle cari açığın kapatılmasında önemli rol oynayan, istihdam sağlayan, ekonominin çarklarını yağlayan sektöre yeni yükler bindirilmemesi gerektiği ortadadır. Yasa teklifinin sektörün görüş, öneri ve talepleri doğrultusunda yeniden ele alınmasını istiyoruz. Turizm sektörü başarılı olduğu dönemde engeller konulmamalıdır. Sektör, üst üste bindirilen yüklerin altından kalkamaz hale getirilmemelidir. İç pazar iyice küçülecek. Vergisi, sigortası, elektriği, suyu zaten yıkım, ayrıca istihdam sağlıyoruz. Zaten büyük paralar kazanmıyoruz. Nasıl yedek akçe ayıracağız? Kıdem tazminatlarını nasıl ödeyeceğiz? Çok zorlaşıyor” diye konuştu.