‘Küçük’ sendikalıya ikramiye yok

Gizem Çilingir

Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğe göre, kurulu olduğu hizmet kolundaki memurların yüzde 1’ini aşmayan sendika üyeleri toplu sözleşme ikramiyesinden yararlanamayacak. Resmi Gazete’nin dünkü sayısında 6. Dönem Toplu Sözleşmesi’ne ilişkin tebliğ yayımlandı. Tebliğin 23. Maddesi’ne göre, kamu sendikasının kurulu olduğu hizmet kolunda yüzde 1 üyesi olmayan memur sendikalarına üye olan memurlar toplu sözleşme ikramiyesinden yararlanamayacaklar. Sendikanın bağımsız veya konfederasyona bağlı olması fark etmiyor.


Karara göre, sendikanın kendi iş kolundaki üye sayısı yüzde 1’i geçmiyorsa, o sendikanın üyeleri toplu iş sözleşmesi ikramiyesinden yararlanamıyor. Kamu emekçilerine üç ayda bir ödenen toplu sözleşme ikramiyesi 2022 yılı için 400 TL, 2023 için ise 489 TL olarak açıklanmıştı.

Yeni yönetmeliği BirGün’e değerlendiren Aziz Çelik’e göre düzenlemenin asıl hedefinin küçük sendikalara üye olan memurları caydırıp Memur Sen’e üye olmalarını sağlamak. Toplu Sözleşme ikramiyesinin eskiden hangi sendikaya ya da konfederasyona üye olunursa olsun herkese yapılan bir ödeme olduğunu belirten Çelik, 4688 sayılı kanunun 28. Maddesi’ne göre bütün memurlar, sendika üyesi olanlar bu haktan yararlanabiliyorken 6. Dönem Toplu İş Sözleşmesi ile yapılan değişiklikle yasaya aykırı bir karar alındığını dile getirdi. Sendika seçme özgürlüğüne müdahale eden bir düzenleme olması gerekçesiyle hükmü Anayasa’ya da aykırı bulan Çelik, yeni düzenlemenin küçük sendikalara yönelik bir ayrımcılık getirdiğine dikkat çekti.

Hükümet önceden kamu sendikalarının aidatını sendikaya ödüyordu. Yeni düzenlemeyle devlet artık sendika aidatlarını ödemeyecek. Çelik, “Yeni düzenleme ile memurlar aidat ödemek zorunda kalmayacak. Bu da yeni sendikalara yönelmelerine sebep olacak” ifadelerini kullandı. Asıl hedefin sendika tekeli olduğunu belirten Çelik, “Konfederasyon üyesi olmayan, küçük, bağımsız sendikaların erimesine yol açacak bir düzenleme” dedi. Bazı iş kollarında yüzde 1’in önemli bir oran olduğunu ve bu oranı karşılamayan çok sayıda sendika bulunduğunu belirten Çelik, bu sendikaların yeni karardan olumsuz etkileneceğini söyledi.

***

Kaç sendika yüzde 1’in üzerinde?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın verilerine göre, kamuda 11 iş kolunda 233 sendika bulunuyor. Toplamda 1 milyon 718 bin 984 kamu emekçisi kamuda faaliyet gösteren sendikalardan birine üye. Öte yandan 11 iş kolunda örgütlü olan sendikalardan yalnızca 41’inin üye sayısı yüzde 1’in üzerinde yer alıyor.

kucuk-sendikaliya-ikramiye-yok-914468-1.