İranlı tanbur virtüözü Ador Hooyar’ın Küçükkuyu’daki konseri izleyicileri mest etti. Konser esnasında sık sık duygulu anlar da yaşayan tanburi “Onca savaşın ve ölümün olduğu bu dünya benim dünyam olamaz” dedi.

Küçükkuyu’dan İranlı tanburi Hooyar geçti!

MUSTAFA DERMANLI / ÇANAKKALE
mdermanli@gmail.com - @mustafadermanli

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği’nin davetlisi olarak geldiği Çanakkale’nin Küçükkuyu beldesinde bir konser veren Ador Hooyar, Küçükkuyulular tarafından çok beğenildi.

İran’ın en önemli sanatçılarından biri olan Hooyar 1,5 sene evvel İran’dan ayrılarak Türkiye’ye yasal mülteci başvurusunda bulundu. 38 yaşındaki Tahranlı sanatçı İran’da gördüğü baskılar neticesinde ülkeyi terk etmek zorunda kaldı. Yaptığı protest ve sistem karşıtı şarkıları sebebiyle İran’da hedef olan ve kaçırılarak işkence yapılan sanatçının 13 sene evvel parmakları da kimliği belirsiz kişilerce kırılarak müzik yapması engellenmeye çalışıldı. Buna rağmen yılmayan ve müziğine devam eden Hooyar oğlu ile geldikleri Türkiye’de şarkılar söylemeye devam ediyor.

kucukkuyu-dan-iranli-tanburi-hooyar-gecti-297476-1.

Coğrafyanın en iyi tanburilerinden biri olarak gösterilen ve tanbur çalarken parmaklarının ritmine hayretle bakacağınız Ador Hooyar’ın 14 yaşındaki oğlu Shahoo Hooyar da elektrogitar çalıyor. Yaşının çok ötesinde bir yeteneğe sahip olan Shahoo da bazı konserlerde babasıyla birlikte sahne alıp doğaçlama müzik yapıyor.

Son dönemde Ankara’da yaşayan ve burada müzik yapan Ador Hooyar, aşkı inancıyla birleştiriyor, köklerini saldığı toprakların müziğini insanlarla buluşturuyor.

kucukkuyu-dan-iranli-tanburi-hooyar-gecti-297475-1.

5 yaşından beri müzik yapan, aynı zamanda erbani (def) de çalan Ador Hooyar’ın önceki akşam Küçükkuyu’da verdiği konser ilgiyle izlendi. Her şarkısının hikâyesini izleyicisiyle paylaşan mütevazı tanburi, “Her yerde savaşlar, acılar ve ölümler var. Böyle bir dünya benim dünyam olamaz" dedi. Uzun bir alkış alan Hooyar izleyiciyi ayağa kalkarak selamladı.

Konser sonunda kendisine teşekkür edilerek derneğin rozeti hediye edilen sanatçı herkesle yeniden görüşmek üzere tek tek vedalaştı.

kucukkuyu-dan-iranli-tanburi-hooyar-gecti-297477-1.
(Fotoğraflar: Erdoğan Gürkan)