Küçükmenderes Sulama Birliği tarafından üreticilere gönderilen bilgi mesajında, baraj suyundan sulama yapmak isteyen üreticilerin 5 Mayıs tarihine kadar başvuru yapmaları istenirken, suyun kaç gün verileceği belirtilmedi.

Küçükmenderes’te sulama bilmecesi

BİRGÜN EGE

İzmir’in doğusunda yer alan Küçükmenderes havsazında geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da 1 Haziran tarihi itibarı ile sulama amaçlı su verileceği duyuruldu. Küçükmenderes Sulama Birliği tarafından üreticilere gönderilen bilgi mesajında, baraj suyundan sulama yapmak isteyen üreticilerin 5 Mayıs tarihine kadar başvuru yapmaları istendi. Yapılan bilgilendirmede, suyun kaç gün verileceği belirtilmezken, ‘Barajdaki kullanılabilir su miktarı tamamlanana kadar’ ifadesi dikkat çekti.

Ödemişli üreticiler ise, bilgilendirmenin belirsizlik taşıdığını iddia ederek, “Hem barajda yeterli su miktarı bulunmadığı söyleniyor hem de üreticilerden beyanname vermeleri isteniyor” dedi. Üreticiler, sulama alanı içindeki mahallelerin duvarlarına asılan sulama ücretlerini de fazla bularak, “Bu yıl neredeyse yüz 100 oranında zam yapılmış” ifadelerini kullandı.

Kaymakçı mahallesinde üreticilik yapan Mehmet Yaşar, “Geçen yıl baraj suyundan 18 günlük bir sulama yapılabildi. Fakat bizden alınan ücret tüm sezon içindi. Bu yıl da aynı şey yaşanacak. Bizden sezonluk ücret alınacak fakat suyun verilip verilmeyeceği bile belli değil” diye konuştu.

kucukmenderes-te-sulama-bilmecesi-869915-1.

Abdülkadir Diril de “Geçen yıl baraj suyu dekar başına 45 lira ödedik. Fakat bu yıl bu fiyat 78 liraya çıkmış. Ayrıca kendi kuyusundan sulama yapan çiftçilerden de dekar başına 15 lira alınmıştı. Bu yıl bu fiyat da 39 liraya yükseltilmiş. Konunun ilgili kişiler tarafından açıklığa kavuşturulmasını istiyoruz” dedi.

Patates sulaması yapan Ali Çöp ise bölgenin verimli arazilere sahip olduğunun altını çizerek, “Ödemiş çevresinde üretici yılda üç ürün alabilir. Şu sıralar ilk ürünü hasat etme ikinci ürünü de ekme telaşındayız. Bölgemizde 300 bin civarında büyük baş hayvan var. Bunların suya ve yeme ihtiyacı var. Üç ürün alamazsak bu döngüyü sağlayamayız. Öte yandan susuzluk da kapıda. Beydağ Barajı bu yıl yeterli sulama suyuna kavuşmadı. Yetkililer bu yıl su verilemeyebileceğini açıkladılar. Su olmazsa bölgede hayat biter” şeklinde konuştu.