Trump’ın Suriye’den asker çekme kararına karşı çıkan Savunma Bakanı Mattis istifa etti. Mattis, Suriye’den ABD askerlerinin geri çekilmesini ‘büyük bir hata’ olarak değerlendiriyordu

‘Kuduz Köpek’ Mattis’ten  Suriye istifası

ABD’nin Suriye’deki askeri birliklerini geri çekme kararının ardından Savunma Bakanı James Mattis, Şubat ayı sonunda görevinden ayrılarak emekli olacağını duyurdu. 68 yaşındaki Mattis, Trump’a gönderdiği istifa mektubunda gerekçe olarak yaşanan “görüş ayrılıklarını” gösterdi. Mattis “Görüşleri sizinkine daha yakın bir savunma bakanıyla çalışma hakkınız var. Bu yüzden görevden ayrılma kararım kendim için doğru” ifadelerini kullandı.

ABD birliklerinin Suriye’den çekilmesi konusuna istifa mektubunda yer vermeyen Mattis, Washington’ın geleneksel müttefikleri ile iyi ve sıkı bir işbirliğinin ne kadar önemli olduğunu vurguladı ve müttefiklere saygılı davranılması gerektiğini kaydetti. Trump, Almanya, Fransa ve diğer NATO devletlerine yönelik çıkışları ile ilişkilerde gerilime yol açmıştı. Suriye’deki Amerikan birliklerinin çekilmesine karşı çıkan Mattis, erken bir çekilmenin “büyük bir hata” olacağını söylemişti.

TRUMP YİNE TWEET ATTI
Mattis’in istifa mektubundan birkaç dakika önce Trump da iki senedir görev yapan Mattis’in emekliye ayrılacağını Twitter üzerinden duyurdu. Mattis’in şeref derecesiyle emekli olacağını kaydeden ABD Başkanı, “Jim’in döneminde özellikle yeni savunma ekipmanları alınması konusunda büyük ilerleme sağlandı. General Mattis müttefiklerin ve diğer ülkelerin askeri yükümlülüklerini yerine getirmelerinin sağlanmasında bana çok yardımcı oldu” diye yazdı ve hizmetleri için Mattis’e teşekkür etti. Trump, yeni bir savunma bakanının yakın zamanda belirleneceğini belirtti.

KÜRTLERDEN FRANSA’YA ÇAĞRI
ABD’nin Suriye’den çekileceğini duyurmasının ardından Suriyeli Kürtlerin temsilcileri Fransa’dan yardım talebinde bulundu. Fransa’nın bölgede daha aktif rol oynamasını isteyen Kürt gruplar, ABD’nin çekilme kararının IŞİD’e yarayacağını ve Türkiye’nin bölgeye operasyon yapabileceğini kaydetti. Suriyeli Kürtlerin Moskova temsilcisi Rşad Bienaf de “Demokratik özerk yönetim sistemimiz, 7 yıl boyunca başarısını ortaya koydu. Ancak Erdoğan iktidarı, bu sistemi kendisi için tehlikeli buluyor. İdlib’de, Afrin’de, Azez’den Cerablus’a kadar yaşanan gelişmeler, Türkiye’nin Suriye krizinde oynadığı rolü gösteriyor. Türkiye, gereken herkesten ‘yeşil ışık’ alması halinde bize saldıracak. Afrin senaryosunu tekrarlamak için Suriye sınırında hazırlık yapıyorlar” ifadelerini kullandı.

JAMES MATTİS KİMDİR?

Şahin kanadın en önemli isimlerinden “Kuduz köpek” (Mad Dog) lakaplı emekli general Mattis, uygulamaları ve çok konuşulan sözleriyle tanınıyor. Bir yıl önce Pentagon’un başına geçen 66 yaşındaki emekli generalin Deniz Piyadeleri kariyerinde edindiği bir diğer lakap ise ‘Savaşçı keşiş’. 1991 Körfez Savaşı sırasında bir taburun komutanıydı. 2001’de ise Afganistan’daki özel kuvvetlere komuta etti. 2003 Irak işgali sırasında da kilit rol üstlenen Mattis, Felluce çatışmalarında deniz piyadelerini komuta ediyordu.