İnsanın içini ferahlatan haberler vardır. Bu ara nasibimize bunlardan pek düşmüyor.

Cuma sabahı Londra’nın güney ilçelerinden Kingston’da bir otobüs alev aldı. Şoför dumandan biraz solunum sıkıntısı yaşamış ama yaralı ya da ölen yok. İtfaiye yarım saatte yangını tamamen söndürürken tazyikli suyla itilen motor yağı nehre karışmış ve 16 kuğunun kanatlarına bulaşmış. Bunu duyan Çevre koruma ajansı hemen kuğu barınağına haber vermiş.

Kuğu barınağı hemen bir kurtarma ekibi göndermiş. 16 kuğu yerel halkın da çabasıyla nehirden alınıp yakın bir kasabadaki kuğu barınağına götürülmüş.

Barınağın kurucusu ve yöneticisi kuğuların kazadan dolayı stres yaşadığını ancak birgün sonra normale döndüklerini söylemiş. Pikniğe gitmiş çocuklar gibiymişler, buğday çuvallarını görünce coşmuşlar.
Kanatlarındaki yağlardan bir hafta içinde kurtulacağı umulan kuğular tekrar nehre bırakılacak.

Bu haber gerçek. İnsan en önemli haber bu olsa diye hayal ediyor; sadece Londra’da değil, dünyanın her yerinde.

Kuğular kurtulurken, Kingston’a çok uzak olmayan Richmond Park’ta seçim vardı. Brexitçi süper zengin eski milletvekili ve Londra belediye başkan adayı Zac Goldsmith bu yıl içindeki ikinci seçim yenilgisini aldı. Muhafazakar Zac yerine Liberal Demokrat aday seçildi. Oldukça manasız bir seçim ve sonuç.

Kuğuların kurtuluşuyla aynı gün Gambia’da cumhurbaşkanlığı seçimini Barrow kazandı. İktidarı darbe ile ele geçiren 22 yıllık diktatör Jammeh’i net bir biçimde alteden Barrow, gençliğinde İngiltere’de göçmenken ucuzcu Argos mağazalarında güvenlik görevlisi olarak çalışmış.

Diktatör Yahya Jammeh 22 yıldır seçimleri üst üste kazanmış. Bir tür AB’ye benzeyen ECOWAS eleştirmiş muhteremi ama tınmamış. Eyy ECOWAS! demiş olabilir. Basını susturmuş, muhalefeti tutuklatmış Jammeh, üstüne üstlük çok dindar bir Müslüman.

Sınır tanımayan gazeteciler Jammeh’nin rejimini “eleştiriye mutlak hoşgörüsüzlük” olarak tanımlıyor ve hükümete övgüler düzmeyen gazetecileri tutuklattığını belirtiyor.

2014’te bir avuç asker darbeyle indirmek istemiş Jammeh’i ama rabbi lütuf etmiş ve Gambia’da rejim daha da sertleşmiş.

En son seçim zaferinden sonra Allah izin verirse bir milyar yıl yönetirim diye buyurmuş ve “eşcinselliği teşvik eden” Batı’ya kafa tutmuş. İdamlar, hapisler, tutuklamalar ve tabii ki kanun hükmünde kararlar... bir sürü saçmalık. Neyseki daha düne kadar adı sanı bilinmeyen Barrow, demokrasi vaadiyle Yahya’yı altetmiş.

Aman ha teşbihte hata olmasın; bahsettiğimiz ülke Gambia. Allah her ülkeye bir Barrow nasip etsin. Biz de rahat rahat kuğularımızla ilgilenelim.
İyi haftalar ve bol şanslar.