Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı asgari ücrete ara zam ile ilgili kurumlarla çalışma başlattı. Zam için 6 aylık enflasyon oranında artırım, yıllık enflasyon farkının yansıtılması, işverenin prim yükünün hafifletilmesi formülleri üzerinde çalışıldığı öne sürüldü.

Kulis: Asgari ücrete ara zam için hangi formüller masada?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı asgari ücrete ara zam konusunda ilgili kurumlarla çalışma başlattı.

İktidara yakınlığıyla bilinen Sabah gazetesinden Hazal Ateş'in haberine göre, Bakanlığın teklifi üzerine Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplanıp yeni asgari ücreti ister yıllık ister aylık belirleyebilecek. Bunun üst sınırı iki yıl olacak.

4 Temmuz Pazartesi günü açıklanacak haziran ayı enflasyon oranının ardından ilk altı aylık enflasyon oranı belirlenecek, memur ve emeklilere yapılacak zam oranı açıklanacak. Asgari ücretliye ara zam için 6 aylık zam oranı da belirleyici olacak. Yılın ilk 5 ayında enflasyon yüzde 35.64 olmuştu.

Asgari ücrete ara zam durumda işverene prim desteği seçeneği değerlendiriliyor.

İKTİDARDAN ASGARİ ÜCRET AÇIKLAMALARI

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün partisinin TBMM Grup Toplantısı'nda, "Dar gelirlilerin ve ücretlilerin hayat pahalılığı sebebiyle ortaya çıkan refah kayıplarını telafi etmek için sürekli yeni programlar devreye alıyoruz. Ocak ayında çok önemli adımlar attık, temmuz ayında enflasyon farklarıyla rahatlama sağlayacağız. Yılbaşında çok daha kapsamlı ve rahatlatıcı adımlar planlıyoruz" açıklamasını yapmıştı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ise 16 Haziran'da yaptığı açıklamada, temmuz ayında maaşlara zam yapılacağı sinyalini vererek, "Bütün çalışanların yüzünü güldürecek bir düzenlemeyi Türkiye gerçekleştirecek durumdadır" demişti.

AKP Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, asgari ücrete ara zam yapılıp yapılmayacağına ilişkin bir soruya, "Asgari ücrette ikinci zam üzerinde çalışılıyor. Bunları bakanlık kamuoyuna paylaşacaktır" şeklinde yanıt vermişti.