Elektriğe gelen fahiş zamlar tepki çekerken, faturaları düşürecek formüller Kabine'nin gündemine gelecek. Bakan Fatih Dönmez'in Kabine'de sunum yapması bekleniyor.

Kulis: Elektrik faturaları için hangi formüller masada?

Yurttaşın cebini yakan elektrik faturalarına tepki her geçen gün büyüyor. Yapılan fahiş zamlar tepki çekerken, elektrik faturalarını düşürecek formüller Kabine'de görüşülecek.

AKP'ye yakınlığıyla bilinen Sabah gazetesinin haberine göre, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez tarafından yapılması beklenen sunum kapsamında çeşitli formüller masada olacak.

Sabah'ın kulis haberine göre, masada olan formüller şöyle:

Mesken abonelerinin elektrik tüketimlerinin günlük 7 kWh'a kadar olan kullanımları düşük kademeli tarifeden, bunun üzerindeki kısım ise yüksek kademeli tarifeden faturalandırılırken, bu rakamın günlük 8 kWh'ye çıkarılması gündemde. Faturalarda yer alan yüzde 18'lik KDV'nin yalnızca meskenlerle sınırlı olmak kaydıyla düşürülmesi de masada olacak.

ESNAF TARİFESİ DEĞİŞEBİLİR

Esnafa getirilmesi planlanan kademeli tarifeyle ilgili oranlar da görüşülecek. Küçük esnaf için, konutlarda olduğu gibi ortalama tüketim miktarı belirlenerek, o miktara kadar olan kısım daha düşük faturalandırılacak.

TİCARETHANE STATÜSÜNDEN ÇIKARILACAKLAR

Yapılacak çalışmalarla abone gruplarında bugüne kadar "ticarethane" statüsünde yer alan cemevi, dernek ve vakıflar bu gruptan çıkarılarak. Daha düşük faturalandırılan bir abone grubuna geçirilecek.

AİLE BAKANLIĞI'NIN DESTEKLERİ ARTIRILACAK

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı geçtiğimiz yıl yaklaşık 2 milyon haneye 2.3 milyar liralık elektrik desteği faturası yardımında bulunurken, destek verilen hane sayısı ve miktarının artırılmasına yönelik de çalışma yapıldığı öne sürüldü. 2022 için yardımın üst limiti 206 TL olarak belirlenirken, 1-2 kişi oturan haneler için ise alt limit 103 TL olarak belirlenmişti. Yapılacak çalışmayla bu miktarların da artırılması bekleniyor.