AKP’nin 24 Mart’ta gerçekleştireceği kongresi öncesi, kulislerde kabine değişikliği konuşuluyor. İddialara göre kabine revizyonu, çarşamba gününe kadar açıklanabilir. Bazı bakanların ya da revizyonun ardından ‘eski bakan’ olacak isimlerin, AKP MYK’de görev alacağı ifade ediliyor.

Kulis: Kabine revizyonu çarşambaya kadar açıklanacak



AKP’nin 24 Mart Çarşamba günü Ankara Spor Salonu’nda yapacağı 7’nci Olağan Büyük Kongresi öncesi siyaset kulisleri hareketlendi.

Kulislerde kabinede yapılacak revizyonun, çarşamba gününe kadar açıklanacağı konuşuluyor. Buna göre AKP’nin Merkez Karar Yürütme Kurulu’nda (MKYK) da bakanlar ya da revizyonun ardından ‘eski bakan’ olacak isimlere genel başkan yardımcılığı görevi verilebilir.

Milliyet’ten Aslıhan Altay Karataş’ın haberine göre, kongrede partinin üst düzey karar organı MKYK’de yüzde 70’e varan değişim bekleniyor. Listeye mevcut milletvekillerinden en fazla 15 ismin girebileceği ifade ediliyor. Yeni MKYK’de özellikle eski milletvekillerine ağırlıkla yer verilmesi bekleniyor. Kulislerde, bu hafta MKYK değişimi ile eş zamanlı olarak kabinede bir revizyonun planlandığı konuşuluyor.

BAZI BAKANLIKLAR BÖLÜNEBİLİR

İhtimaller arasında, kabine revizyonunun çarşamba gününe kadar açıklanması dile getiriliyor. Böylece kabine dışı kalan bakanların MKYK’ye alınmasının gündeme gelebileceği tahmin ediliyor. Yeni kabineye siyaset kökenli isimlerin alınacağı dile getirilirken Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler, Hazine ve Maliye, Kültür ve Turizm, Çevre ve Şehircilik Bakanlıklarının bölünme ihtimali de kulislerde konuşulanlar arasında.

SELVİ: YÜZDE 50'Sİ DEĞİŞECEK

Hürriyet’in AKP’ye yakın yazarı Abdülkadir Selvi de bugünkü köşe yazısında ‘değişimden’ söz etti. Kongrelerde AKP teşkilatlarının yüzde 65’inin değiştiğini ifade eden Selvi, kurultayda bu oranın yüzde 50 seviyesinde olabileceğini belirtti. Selvi, MKYK’deki revizyonla ilgili ise şu ifadeleri kullandı:

“Erdoğan’ın, yeni yönetimi sahada karşılığı olan eski bakan ve belediye başkanları ile takviye edeceği söyleniyor. MKYK’ya alınacak bakanların ve milletvekillerinin ise genel başkan yardımcılıklarını üstleneceği ifade ediliyor.”

AKP Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal da 19 Mart’ta yaptığı açıklamada, “Cumhurbaşkanımız, yeni bir kadro, yeni bir MKYK oluşturacak” ifadelerini kullanmıştı.