Koronavirüs salgınında kuralları ihlal edenler için yeni önlemler geldiği iddia edildi. İddiaya göre, karantina kurallarını çiğneyenlere Türk Ceza Kanunu’nda yer alan ‘bulaşıcı hastalık tedbirlerine aykırı davranış’ maddesinden 1 yıla kadar hapis cezası verilmesi sağlanacak.

Kulis: Karantina kurallarını çiğneyenlere hapis cezası geliyor

Hükümetin halk sağlığı yerine ekonomik kaygılarla başlattığı ‘normalleşme’ sürecinde vakalar artış göstermeye devam ediyor. 1 Haziran'da 827 olan günlük vaka sayısı dün bin 767 olarak açıklandı, hayatını kaybedenlerin sayısı ise 7 bin 711'e yükseldi.

Artan vaka sayıları yeni toplumsal önlemleri gündeme getirdi. Kesilecek para cezalarının yanı sıra, karantina kurallarını çiğneyenlere Türk Ceza Kanunu’nda yer alan ‘bulaşıcı hastalık tedbirlerine aykırı davranış’ maddesinden 1 yıla kadar hapis cezası verilmesi sağlanacağı öne sürüldü.

Hürriyet'ten Nuray Babacan'ın kulis haberine göre; hükümette yapılan toplantılarda, pandeminin sonbahar aylarında geleceği nokta ve kışın nasıl bir tablo beklendiğine dair değerlendirmeler yapıldı.

Şimdiye kalan alınan kararlara bazı bölgesel ilaveler yapılmasına karar verilmesine karşın, sokağa çıkma yasağı gibi uygulamalar henüz düşünülmüyor.

CEZALAR İŞLEMDE

Kurallara uyulmasının denetlenmesiyle ilgili yöntemler devreye sokulacak. Denetlemede ciddi sonuçlar alınması durumunda, pandemiyi geçen yılın nisan-mayıs seviyesinde tutmanın mümkün olabileceği ifade ediliyor. Cezasını ödemeyenin “kamu hizmeti alamaması” gibi bir dizi uygulamanın sonuçları olacak.

SAVCILAR DEVREDE

Ayrıca TCK’nın 195 maddesinde düzenlenen, “bulaşıcı hastalıklara ilişkin tedbirlere aykırı davranışa ilişkin” cezaların devreye sokulması sağlanacak. 2 aydan, 1 yıla kadar öngörülen cezaların uygulanması ve savcıların işlem yapmasının caydırıcı sonuçları olacağı belirtiliyor. Bazı illerde savcıların bu maddeden yola çıkarak harekete geçtiği ifade ediliyor.

Ayrıca özel sektörün de kamu gibi mesai saati uygulaması ve AVM’lerdeki saat ayarlamaları da gündemde.