Süleyman Soylu’nun görevden alınması için Erdoğan’ın çalışma yürüttüğü fakat Devlet Bahçeli’nin buna engel olduğu konuşuluyor. Söz konusu iddialar hakkında bir değerlendirme yapan Ahmet Şık, MHP’li vekil ile TBMM’de yaptığı görüşmeyi aktardı. Soylu’nun AKP’lilerce yalnızlaştırıldığını ifade eden TİP’li Şık, “MHP'li vekillerden birisi, ‘Siz Soylu'ya bu kadar saldırmasanız bizim genel başkan da destekten vazgeçecek" dediğini belirtti.

Kulisler gün yüzüne çıktı: Soylu neden görevden alınamıyor?

HABER MERKEZİ

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun görevden alınacağı yönündeki iddialar yeniden gündeme geldi. AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Soylu’yu görevden almak için hazırlıklar yaptığı fakat MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin bunu engellemek için çaba sarf ettiği kamuoyunda çokça konuşuldu. İddiaya göre; AKP’nin ‘ağır topları’ olarak adlandırılan yetkin yöneticileri de Soylu’nun görevden alınması gerektiğini düşünenler arasında.

‘ERDOĞAN SONRASI’ KAPIŞMASI

Soylu’nun görevden alınması için en büyük baskıyı eski Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın yaptığı ve Soylu ile Albayrak arasında ‘2. adam' mücadelesi sürdüğü belirtiliyor. Erdoğan sonrasındaki lider için bu ikilinin sık sık stratejiler geliştirdiği konuşulan iddialar arasında.

‘BENİ SAVUNMUYORSUNUZ’ SİTEMİ

Bu yöndeki tartışmalar devam ederken gözler yeniden geçtiğimiz aralık ayındaki bütçe görüşmelerine çevrildi. Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul Milletvekili Ahmet Şık, o görüşmelerde Soylu’nun AKP’li ve MHP’li vekillere, “Beni savunmuyorsunuz” şeklinde sitem ettiğini ifade etti.

Ahmet Şık, MHP’li bir vekille de bu konuda konuştuğunu ifade etti. Şık, o görüşmeyi şöyle aktardı:

“Genel Kurul'da, Sedat Peker'in ifşalarından sonra Soylu'nun kendi partisini ve hatta Erdoğan'ı tehdit ettiğini anlattığım konuşmadan sonra kulisteki sohbet esnasında MHP'li vekillerden birisi, ‘Siz Soylu'ya bu kadar saldırmasanız bizim genel başkan da destekten vazgeçecek' dedi.”

“SOYLU GİDERSE FETÖCÜ’LER GELİR”

Ahmet Şık, aynı milletvekilinin “Soylu giderse FETÖCÜ’ler gelir, altında FETÖCÜ’ler var” dediğini de belirtti. Söz konusu konuşmayı TİP Milletvekili Şık, “Peker'in itiraf/ifşalarına rağmen Soylu'ya destek vermeye neden devam ettiklerini sorduğumda ise şunu söyledi: ‘PKK'yla mücadelede ve devlet politikasında örtüşüyoruz. Bir de o bakanlıktan giderse yerine FETÖ'cüler gelir. Altında FETÖ'cüler var” şeklinde aktardı.

Ahmet Şık’ın sosyal medya hesabından yaptığı değerlendirme şöyle:

Sedat Peker'in itiraf ve ifşalarının ardından Süleyman Soylu, kendi partisinden isimleri de tehdit etmesiyle birlikte AKP içindeki desteğini kaybedip bir siyasi meftaya döndü. Görünüşe göre iktidar yancısı MHP ve Devlet Bahçeli'nin "desteği" ise sürmekte.

Recep Tayyip Erdoğan'ın istememesine/AKP'nin ağır toplarının nefretine rağmen Soylu'nun görevden alınamamasının nedeninin de bu olduğunda herkes hemfikir. Ancak 2022 yılı bütçesinin komisyon ve Meclis Genel Kurulu'ndaki görüşmeleri sırasında ortaya çıkan tablo pek öyle değildi.

Anlatalım. Meclis'te her yaptığı konuşmada MHP/AKP'li vekillerin adeta bir zırh gibi Soylu'yu korumaya alırlar. Kendisine laf söyletmemeye çalışırlardı. Ancak geçen Aralık ayındaki bütçe görüşmeler sırasında bu kez öyle olmadı.

Her zaman yaptığı hamaset dolu konuşmaları üzerine çıkan tartışmalarda Soylu'nun hem AKP hem de MHP'li vekiller tarafından yalnız bırakıldığı bir tablo ortaya çıktı. Hatta komisyondaki görüşmelerde Soylu, AKP'li vekillere dönüp "Beni savunmuyorsunuz" diye serzenişte de bulundu.

Genel Kurul'da, Sedat Peker'in ifşalarından sonra Soylu'nun kendi partisini ve hatta Erdoğan'ı tehdit ettiğini anlattığım konuşmadan sonra kulisteki sohbet esnasında MHP'li vekillerden birisi, "Siz Soylu'ya bu kadar saldırmasanız bizim genel başkan da destekten vazgeçecek" dedi.

FETÖ ŞÜPHESİ

Peker'in itiraf/ifşalarına rağmen Soylu'ya destek vermeye neden devam ettiklerini sorduğumda ise şunu söyledi: "PKK'yla mücadelede ve devlet politikasında örtüşüyoruz. Bir de o bakanlıktan giderse yerine FETÖ'cüler gelir. Altında FETÖ'cüler var.

İddiaya göre 2016'da Tokat merkezli başlatılan "FETÖ mülki idare yapılanması" soruşturmasında İçişleri Bakanlığında üst düzey görevdeki kimi isimlerin GÜlen Cemaatiyle ilişkileri, eşlerinin de "FETÖ ablası" olduğu tespit edilmişti.

Soruşturmayı başlatan savcının görev yeri değiştirildikten sonra sürdürülen soruşturmada, söz konusu üst düzey yetkililerin ve eşlerinin isimleri dosyadan çıkarılmıştı. Soruşturmayla ilgili kuşkulu yanları Tolga Şardan da yazmıştı.

SOYLU’NUN GÖREVDEN ALINMAMA NEDENİ

Söylentilere göre Gülen Cemaati ile bağlantılı o iki ismin İçişleri Bakanlığı'ndaki üst düzey görevlendirilmeleri de bizzat Saray tarafından yapılmıştı. MHP'li vekilin "Soylu bakanlıktan giderse yerine FETÖ'cüler gelir.Altında FETÖ'cüler var" demesinin nedeni de bu soruşturmaydı.

Soylu'nun işgal ettiği makam nedeniyle, tıpkı "Sedat Peker'den 10 bin dolar alan siyasetçi var" diyerek Metin Külünk'ü tehdidinde olduğu gibi AKP'lilerin kirli çamaşırlarının neler olduğunu bilmesi ve MHP'li vekilin işaret ettiği nedenle Soylu görevden alınamıyor.”