Soru: Ağustos ayında bedelli askerlik yapmak için işimden tazminatımı alarak ayrılacağım. Bunu iş yerine haber verip ihbarımı başlatıp, (yeni iş arama iznimi ve de kalan yıllık izinlerimi) birleştirip şirketten ayrılmam mümkün müdür? Yıllık iznim ve yeni iş arama sürem yaklaşık 1 aya tekabül ediyor.

Cevap: Askere sevk belgenizi alıp işverene ibraz ettiğinizde işten ayrılabilirsiniz. Bu belge olduktan sonra ihbar öneli süresini çalışmak zorunluluğunuz yoktur. Yani askerlik nedeniyle işten ayrılmak normal istifa ederek işten ayrılmak gibi bir konu değil. Ayrıca kullanılmayan yıllık ücretli izin sürelerini ihbar süresinden düşmek yasada var olan bir uygulama değildir. İşveren kabul ederse sorun olmaz ama etmek zorunluluğu da yoktur.


Kıdem hesabına fazla mesai dahil olur mu?

Soru:
Ben 11 yıldır bir şirkette çalışıyorum, işten ayrılmayı düşünüyorum. 10 Kasım’dan itibaren emekliliği hak ediyorum son 5 aydır 12 saat mesaili çalışıyorum. İşten ayrılmış olsam net yevmiyem 104,26 kuruştan mı yoksa mesaili ücretimden mi hesaplanır kıdem tazminatım.

Cevap: Kıdem tazminatı hesap edilirken işçinin en son brüt ücreti dikkate alınır. Bu brüt ücrete varsa işçiye sağlanmış sosyal haklar (yol, yemek yardımı vb.) ilave edilir. Buna giydirilmiş ücret denir. Ancak fazla mesai kıdem tazminatına esas giydirilmiş ücrete dâhil edilmez.

Soru: Yedi yıldan fazla süredir aynı iş yerinden çalışmaktaydım. Fakat kâğıt üzerinde 5 farklı isimle işverenlerim oldu ve bunlar abi, kardeş, enişte, amca çocuğu. İlk patronum ortalıklardan kayboldu. En son patronum olan kardeşi dükkânı kapattı. Bu durumda haklarımı nasıl alabilirim? Hiç senelik izne çıkamadım, izin parasını da vermediler. Asgari geçim indirimi olan AGİ parasını alamadım, hiç bir şekilde haklarımı aldığıma dair imza atmış değilim. Hak talep edebilir miyim? Asgari ücret üzerinden çalışıyordum, bu durumda haklarımı nasıl alabilirim konuyu patrona açtım fakat olumsuz yanıt aldım. Kıdem tazminatı ve yıllık izin parasını talep ettim fakat “Zarar ettim” deyip verme niyeti yok. Ne yapmalıyım, nasıl bir yol izlememi tavsiye edersiniz?

Cevap: Böyle bir durumda işçilik alacaklarınız için dava açmanız gerekiyor. Ancak dava öncesinde arabulucu şartı olduğundan önce bir arabulucu avukata başvurun. İşveren arabulucuya davet edilecektir. Buradan sonuç alamazsanız iş mahkemesinde dava açmanız gerekecek. Yani sizin sorununuz hukuk yoluyla çözülebilir. Bunun için de bir avukatla birlikte hareket etmelisiniz.