Diyarbakır'da kayyum tarafından 2 milyon harcanan Kulp İlçe Otogarı, zemindeki göçükler nedeniyle yıktırılıp yeniden ihale edildi. Maliyetin KDV ile birlikte 22 milyonu bulması bekleniyor. Otogarın Silvan'a taşınması yönünde karar alındı.

Kulp'a 2 milyona yapılan otogar, 20 milyona yeniden inşa edilecek

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi kayyumu tarafından Kulp ilçesinde 1 milyon 950 bin TL'yle inşa edilen ilçe otogarı, zemin etüdünün doğru yapılmaması nedeniyle göçme tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Otogar, teslim tarihin üzerinden 4 yıl geçmesine rağmen bir türlü faaliyete sokulmadı.

Mezopotamya Ajansı'nın haberine göre Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi eski kayyumu Cumali Atilla ile "FETÖ" soruşturması kapsamında açığa alınan Kulp Belediyesi kayyumu Fatih Dülgeroğlu ortaklığıyla hazırlanan otogar projesi için 4 Nisan 2018’de ihale yapıldı. İhale, 1 milyon 950 bin TL bedelle Nurfe İnşaat’a verildi. İhalenin ardından başlayan otogar inşası 11 Kasım 2018 tamamlandı. 2019 yılının Mart ayında, toplam 11 milyon 500 bin TL’ye mal olan yapılar ile birlikte otogarın da açılışı yapıldı. Otogar, stadyum, Mehmet Akif Ersoy Kültür Merkezi, camii gibi yapıların açılışına, dönemin Diyarbakır Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, AKP Diyarbakır Milletvekili Mehdi Eker, Büyükşehir Belediye kayyumu Cumali Atilla, Kulp Belediyesi'ne atanan Fatih Dülgeroğlu da katıldı.

SİLVAN’A TAŞINACAK

Bunun üzerine Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, zemindeki göçükler ve toprak kaymaları nedeniyle faaliyete sokulmayan otogarı, Silvan ilçesine taşıma kararı aldı. Otogarın Silvan’a taşınması için "Kulp ilçe terminal binasının demonte edilerek Silvan ilçesine taşınması ve montajının yapılması yapım işi" adıyla ihale yapacak. Yapım süresi 180 iş günü olarak belirlenen otogarın taşınması için yapılacak ihalenin bedeli ise açıklanmadı. İki defa yapılan ihaleye firmalar katılmadı. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Ekim 2022 tarihinde ilçe otogarını sökmeye başladı. Ancak, yapılacak iş hakkında belediye kamuoyu ile bilgi paylaşmadı.

Taşınacak otogarın yerine yeniden yapılacak otogar için Büyükşehir Belediyesi, 15 Eylül 2022’de sökülen otogarın yerine aynı alanda yeni ilçe otogarının yapım işi için ihale yaptı. İhalenin bedeli 21 milyon 573 bin lira 18 kuruş olarak belirlendi. 5 istekli firmanın katıldığı ihaleyi, 17 milyon 485 bin lirayla en düşük fiyatı veren Zeki Tapancı İntegral Makine İnşaat Tarım Petrol ve Mühendislik Hizmetleri Sanayi Ticaret Limited Şirketi kazandı. Belediyenin üstleneceği yüzde 18 Katma Değer Vergisi’yle (KDV) birlikte; bu ihale bedeli 20 milyon 600 TL’ye yükselecek. Yeni ihale ile birlikte Kulp’ta yapılacak olan otogar kamuya toplam maliyeti ise 22 milyon 550 bin TL olacak.