Kültür Mantarı

Hazırlayan: Erkin Can SEYHAN

‘Allegory of The Cave’ ziyaretçilerini ağırlıyor​

Emin Atilla’nın 11’inci kişisel sergisi olarak x-ist’de ziyaretçilerini ağırlamaya devam eden ‘Allegory of The Cave’ Yunan filozof Platon’un ‘Devlet’ adlı eserinin yedinci kitabında yer alan ve Socrates’in ağzından ortaya atılan önemli alegorilerden birinden besleniyor. 9 Eylül’den beri ziyaretçilerini ağırlamaya devam eden ve 8 Ekim’e kadar devam edecek olan sergi, sanatçının kendi öykünmelerini sanatsal pratiği ile yorumladığı eserlerden oluşurken, Ansen bu sergide, alegoride kendi algı mağaralarında yaşan insanları tarif eden “mağara duvarına yansıyan imajlar” betimlemesini “galeri duvarında sergilenen yapıtlar” ile metaforik bir biçimde benzeştirerek dikkat çekmeyi hedefliyor.

‘Gelin Tanış Olalım’ İzmirlilerle buluşuyor

Semih Çelenk’in yazıp yönettiği ve Fırat Tanış’ın oynadığı bir Abdal hikâyesi olan Gelin Tanış Olalım, 4 Ekim Salı akşamı saat 20.30’da İzmirli tiyatroseverlerle buluşuyor. Bostanlı Suat Taşer Sahnesi’nde sahnelenecek olan oyunun anlatımını zenginleştiren türküler ve deyişler ise Cem Erdost İleri, Mehmet Taylan Ünal, Sitar Sertaç Şanlı ve Mesut Ulusan’ın icraları ile hayat buluyor. Donkişot Tiyatro Tarık Güvenç yapımcılığında sahneye taşınan oyun, bugüne ait bir Abdalın gözünden sevgiyi, dostluğu, paylaşmayı, dünya hısımlığını ve kardeşliğini yeniden hatırlamayı; ayrılığı ve ötekileştirmeyi geride bırakma arzusunu ele alıyor. Gelin Tanış Olalım’ın biletleri, Biletix üzerinden temin edilebilir.

Foça’da belgesel film günleri başlıyor

İlk düzenlendiği 2018 yılından beri İzmir’in önemli kültürel etkinliklerinden olan Foça Uluslararası Arkeoloji ve Kültürel Miras Belgesel Film Günleri’nin beşincisi, 5-9 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek. Foça’daki Marsilya Meydanı ve Reha Midilli Kültür Merkezi’nde düzenlenecek olan etkinlikte Türkiye’den ödüllü filmlerin de yer aldığı, 22 ülkeden 53 filmin gösterimi yapılacak. Festival, tema olarak ‘değişim/dönüşüm’ kavramını ele alırken film gösterimlerinin yanı sıra Türkiye’den ve yurt dışından yönetmenlerin katılımları ile söyleşiler, atölyeler ve sergiler düzenlenecek. Festival, sinema etkinliklerinin yanı sıra Foça’nın tarihi alanlarına arkeolog rehberliğinde düzenlenecek turlar ile de dikkat çekiyor. Organizasyon kapsamındaki bütün etkinlikler ücretsiz ve halka açık olarak düzenlenecek.

Ahmet Aslan solo konseri ile İstanbul’da

Kendine özgü yorumu ve icrası ile halk müziğinin sevilen temsilcilerinden olan Ahmet Aslan, solo konserleri ile dinleyicilerle buluşmaya devam ediyor. Stüdyo ve sahnedeki müzik deneyimini akademik çalışmalarla destekleyen sanatçı, klasik gitar ve bağlama kombinasyonu olarak tarif edilen ve kendi kaynaklarından oluşturarak icra ettiği DI-TAR adlı enstrümanı ile dikkat çekiyor. Ses rengi ve türküleri söyleyiş biçimiyle de halk müziğinin özgün isimlerinden olan Aslan, 2015 yılında yayınladığı Na-Mükemmel albümü ile birlikte tarz olarak daha özgün bir noktaya ulaştı ve hem solo konserlerinde hem de farklı sanatçılarla gerçekleştirdiği çalışmalarda bu tarzı dinleyicilerine sundu. Ahmet Aslan’ın 8 Ekim Cumartesi akşamı saat 21.00’de Profilo Kültür Merkezi Batı Ana Sahne’de gerçekleştireceği konserin biletleri Biletix üzerinden temin edilebilir.