Kültür Mantarı

Hazırlayan: Işıl ÇALIŞKAN

•SANAL GERÇEKLİĞE DAVET VAR

Sanal gerçeklik filmlerinin dünya çapında eş zamanlı gösterildiği VR sergisi, "Virtual Landscapes" İstanbul ayağının ikinci yılı 3-5 Şubat tarihlerinde Müze Gazhane’de sanatseverlerle buluşacak. Uluslararası sanal gerçeklik (VR) ağı Galaxy Network’ün bu yıl, "Virtual Landspaces adıyla ikincisi düzenlediği sergisi, Türkiye, İtalya, İspanya, Fransa, Almanya, Japonya ve Güney Kore'nin de aralarında bulunduğu yedi ülkede eş zamanlı olarak gerçekleşecek. Fahad Rehman ve Virgile Mangiavillano’nun Türkiye’de kurduğu platform VR Future’ın ev sahipliği yaptığı sergi, 3-5 Şubat 2023 tarihlerinde İstanbul’da Müze Gazhane’de ücretsiz olarak sanatseverlerle buluşacak. Sergide; Venedik, Cannes, Tribeca ve Sundance gibi prestijli film festivallerinin VR bölümlerinden ödüllü filmler gösterilecek.

•PROGRESİF ROCK’IN USTALARI GELİYOR

Şarkılarında melodik, klasik ve minimalist öğeler kullanan İzlandalı post-rock grubu Sigur Ros, 28 Temmuz Cuma akşamı KüçükÇiftlik Park’ta Türk hayranlarıyla buluşacak. İzlanda dilinde veya kendilerinin yarattığı “Hopelandish” isimli dilde yazdıkları şarkılarıyla, yaratıcı ve etkileyici müzik sahnelerini Türkiye’ye taşıyacak olan Sigur Ros'un biletleri 30 Ocak Pazartesi günü satışa sunulacak. Tüm dünyada 2 milyondan fazla satışa ulaşan albümleriyle en sevilen post-rock grupları arasında yer alan İzlandalı Sigur Ros, bugüne kadar gerçekleştirdikleri orkestral ve solo çalışmalarının yanında, 7 albüm ve 2 film ile dünyanın en büyük progresif rock grupları arasında yer alıyor.

•NÂZIM’IN ANNESİ 3 ŞEHİRDE SAHNEDEN SESLENECEK

Ayşegül Yalçıner'in 9'uncu Uluslararası Emek ve Başarı Ödülleri'nde Yılın En Başarılı Kadın Performansı ödülüne değer görülen "Celile" oyunu, Diyarbakır, Batman ve Elazığ'da seyirci karşısına çıkıyor. Oyunda Ayşe Celile Hikmet'in yaşamı, sadece Nâzım Hikmet'in annesi ya da Yahya Kemal'in sevgilisi olarak değil Osmanlı'nın ilk kadın nü ressamı olarak da izleyiciye aktarılıyor. Yönetmenliğini Ali Yalçıner'in, dramaturjisini ise Bülent Bayrak'ın üstlendiği oyun, bugün 20.00’de Diyarbakır Sezai Karakoç Kültür Merkezi'nde, 28 Ocak Cumartesi günü 20.00’de Batman Kültür Merkezi'nde, 29 Ocak Pazar günü ise Elazığ Nurettin Ardıçoğlu Kültür Merkezi'nde sahnede olacak.

•ŞEHRİN TİYATROLARI’NDAN 33 OYUN

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Şehir Tiyatroları, Şubat ayında 1’i yeni, 2’si konuk, 33 oyunla seyirci karşısına çıkıyor. İBB Şehir Tiyatroları 2022-2023 tiyatro sezonunun ana temasını “İstanbul Klasiklerle Buluşuyor” olarak belirledi. Şehir Tiyatroları yerli ve yabancı klasikleri seyirciyle buluştururken, yeni yazarlar ve oyunlarına da sahnelerinde yer veriyor. Bu sayede geleceğin klasikleşecek eserleri ilk kez seyirciyle buluşturuluyor. Oyunların birkaçı şöyle: Fındıkkıran (Yeni Oyun), 1984 (Konuk Oyun), Ödenmeyecek Ödemiyoruz (Konuk Oyun), Rüstemoğlu Cemal'in Tuhaf Hikâyesi, Çın Sabahta, Komik Para, Tartuffe, Hamlet, İfigenya. Detaylara İBB Şehir Tiyatroları’ndan ulaşılabilir.