Kreksa Kültür Sanat Araştırmaları tarafından yapılan araştırma, kültür sanat sektöründe çalışanların yüzde 62'si aylın 1000 liranın altında kazanıyor. Katılımcıların yüzde 63’üyaşam standartlarını koruyabilmek için acilen maddi desteğe ihtiyaç duyuyor. Yüzde 27’sien fazla katılımcı ise ancak 1 yıl idare edebilir durumda.

Kültür sanat sektörünün yüzde 62'si ayda bin liranın altında kazanıyor

Kültür sanat sektöründe çalışanlarla yapılan araştırmaya göre, bu kişilerin yaklaşık yüzde 62'si aylık 1000 TL'nin altında gelirlerle geçinmeye çalışıyor. Araştırma, sanatçı ve kültür profesyonellerinin kendi imkanlarıyla çok fazla dayanacak güçlerinin kalmadığını çarpıcı verilerle ortaya koyuyor.

Müzik, tiyatro, sinema, edebiyat gibi kültürel alanlardan besteci, yazar, editör, senarist, oyuncu, yönetmen, şarkıcı, menajer gibi çeşitli meslek gruplarına mensup 515 kişi ile Nisan-Mayıs 2021 döneminde anket yapıldı. Anketin sonuçları, tüm bu meslek gruplarındaki kişilerin aylık ortalama gelirlerinde pandemi döneminde çok keskin bir düşüş olduğunu gösteriyor.

ACİL DESTEK İHTİYACI SONUÇLARA YANSIDI

Kreksa Kültür Sanat Araştırmaları tarafından yapılan araştırma, kültür sanat camiasının bağımsız emekçilerinin acil desteğe ve ekonomik yeni modellere ihtiyacı olduğunu gösteriyor. Araştırma, onların hak ettikleri değeri görmek bir yana dursun, yaşamlarını sürdürebilecek bir ekonomik değeri bile yaratacak durumda olmadıklarını gösteriyor. Katılımcıların yüzde 63’üyaşam standartlarını koruyabilmek için acilen maddi desteğe ihtiyaç duyuyor. Yüzde 27’sien fazla katılımcı ise ancak 1 yıl idare edebilir durumda.

Sanatçı ve kültür profesyonellerinin yüzde 73’ünün bugünkü geliri pandeminin ilk zamanlarına göre daha düşük. Sonuçlar, yıllardır bu sektörde çalışanlardan bazılarının artık başka işler yaparak gelir elde ettiğini, ancak büyük kısmının pandemi süresince başka bir işten gelir elde edemediğini de otaya koyuyor.

Ankete göre, katılımcıların yalnızca yüzde 56'sı pandemi sürecinde destek aldı. Destek alanların ise yüzde 38'i kamu kurumlarından destek aldıını belirtirken, diğerleri çeşitli dernet ve vakıflardan, özel kuruluşlardan veya diğer girişimlerden destek aldığını ifade etti.

kultur-sanat-sektorunun-yuzde-62-si-ayda-bin-liranin-altinda-kazaniyor-884293-1.

"GEÇİCİ DESTEĞE DEĞİL KALICI ÇÖZÜME İHTİYAÇ VAR"

Kreksa adına araştırmayı yürüten Funda Lena, sonuçları şöyle değerlendirdi:

"Kültürel sektörler, özellikle de canlı performansa dayalı olan gösteri sanatları ve canlı müzik alanları, doğaları gereği pandemi koşullarından çok etkilendi. Fakat bunun yanı sıra, kültür sanat sektöründe pandemiden önce sürdürülebilir iş modellerinin çeşitli sebeplerle oluşamamış olması, sanatçı ve bağımsız kültür profesyonellerinin birçoğunun sosyal güvencesiz olarak kayıt dışı çalışıyor olmaları, meslek tanımlarının ve mesleki standartların oluşmamış olması ve de örgütlenme eksiklikleri bu alanın pandemiye diğer birçok sektöre göre çok daha hazırlıksız yakalanmasına ve salgın sürecinden çok daha olumsuz etkilenmesine sebep oldu. Bundan sonrası için kültür profesyonellerinin sadece geçici desteklere değil, kalıcı ve sürdürülebilir çözümlere de ihtiyacı var."

Kreksa Kültür Sanat Araştırmaları 2015 yılında kültür endüstrileri, yaratıcı sektörler, kültür ekonomisi, kültürel çeşitlilik, yerel kültürel kalkınma, kültür sanat alanında tüketim davranışları, kültür odaklı markalaşma gibi konularda araştırmalar yapmak üzere Dr. Funda Lena tarafından kuruldu. Şirket, 6 yıldır kültür sanat alanında araştırma, raporlama, danışmanlık ve eğitim hizmetleri sunuyor.