İktidarın kültür-sanata bakışı ve harcamalardaki tercihi Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca konulan hedeflere ulaşılamamasına neden oldu. Kütüphanelere sağlanan materyal sayısının artırılması, yeni kütüphane binası yapımı ve sanat birimlerini ziyaret eden sayısının artırılması gibi hedefler, “Tasarruf tedbirleri” nedeniyle sağlanamadı.

Kültür ve sanattan tasarruf edildi

Mustafa M. Bildircin

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın resmi verilerine göre, kültür, sanat ve turizm alanlarında 2019 yılına ilişkin konuşan hedeflerin yüzde 56’sına ulaşılamadı. Kütüphanelere sağlanan kitap ve kitap dışı materyal sayısını artırmayı planlayan bakanlık, “Tasarruf tedbirleri” nedeniyle amacına ulaşamadı. Kütüphane binaları yapımına ilişkin hedefler de ödenek yetersizliğine takıldı.

İktidarın kültür ve sanata bakışı, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 2019 yılı faaliyet raporu ile bir kez daha gözler önüne serildi. 2019 yılı için toplam 137 performans hedefi belirleyen bakanlık, bunlardan 53’ünü gerçekleştiremedi, 42 hedef, istenilen düzeyde gerçekleştirilmese de “başarılı” sayıldı. Hedefe tam ulaşılan gösterge sayısı ise sekizde kaldı.

KÜLTÜR VE SANAT EKONOMİYE TAKILDI

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 2019 Yılı Performans Programı’nda yer almasına karşın yıl içinde hedeflere ulaşamama nedeni, büyük oranda ekonomik yetersizliklerden kaynaklandı. Buna göre, altı yeni kütüphane binası yapımını Yatırım Programı’na teklif eden bakanlık, “Tasarruf tedbirleri” nedeniyle teklifin programa alınamadığını açıkladı.
Kütüphanelere sağlanan materyal sayısını 2018 yılına göre yüzde 20 artırmayı planlayan Kültür ve Turizm Bakanlığı, bu hedefi de ekonomik nedenlerle gerçekleştiremedi. Bakanlık, başarısızlığın gerekçesini, “Tasarruf tedbirleri nedeniyle hedefe ulaşılamamıştır” şeklinde açıkladı.

2019 yılında, sanat birimleri için 1 milyon 180 bin ziyaretçi öngören bakanlık, yıl sonunda 878 bin ziyaretçi sayısında kalınmasını da “Bütçe tasarrufu nedeniyle etkinlik sayısında meydana gelen azalmaya” bağladı. Yine, yurtdışında düzenlenen kültürel ve sanatsal etkinliklere katılım sayısı da tasarruf nedeniyle beklenen sayının altında gerçekleşti.

DESTEK AZALDI

2019 yılında kamu eliyle yapılan kültür yatırımlarına sağlanan destek miktarı da önceki yıllara göre azaldı. Kamu eliyle yapılan kültür yatırımlarına 2015, 2017 ve 2018 yıllarında sırasıyla 10 milyon TL, 18,5 milyon TL ve 13,2 milyon TL ayıran bakanlık, 2019 yılında ise 9,9 milyon TL ayırabildi.