Koronavirüs tedbirleri kapsamında getirilen saat kısıtlaması kültürel işletmeleri zora soktu. Yasağın AVM’lere göre planlandığını öne süren işletmeciler, 22.00’de kapatmanın tamamen kapanmakla eşdeğer olduğunu söylüyor.

Kültürel mekânlar AVM’lerle bir tutuluyor

IŞIL ÇALIŞKAN

Pandeminin kültür sanat dünyasında açtığı yara derinleşiyor. İkinci dalga önlemleri kapsamında hükümetin kültürel mekânlara getirdiği saat 22.00 kısıtlaması işletmecilerden tepki gördü. Bu saatin kültürel etkinliklerin en aktif olduğu saatler olduğunu söyleyen mekân sahipleri “Gücümüz kalmadı” diyor. Tiyatro, sinema ve konser mekânı işletmecileriyle konuştuk.

EN ÇOK BİLET SATIŞI AKŞAM SEANSIDIR

kulturel-mekanlar-avm-lerle-bir-tutuluyor-802076-1.Beyoğlu Sineması’nın işletmecisi Utku Ögetürk: Sinema salonlarının zaten hali ortada. Birçok salon işlerine devam edebilmek için gerekli seyirci hasılatına sahip değil. Sağlık çok daha önemli ama sinema salonlarının en çok bilet satışı akşam seansıdır. İnsanlar genelde mesaisi bittikten sonra ya da öğrenciler okulları bittikten sonra sinema salonunu tercih ederler. Salondaki günlük seyirci rakamımız 150-200’den 20-30’a kadar düşmüş durumda. Ve bu sayının yüzde 60-70’i de akşam saatleri seansıydı.Hükümetin yapması gereken birçok Avrupa ülkesinde olduğu gibi kültürel etkinlik salonlarını tamamen kapatıp bir şekilde bir fonlama ve destek paketi çıkması. Türkiye ekonomik açıdan buna hazır olmadığı için muhtemelen böyle bir şey yapılamıyor. Bunlar sonucunda gücü azalan sinema salonlarının çok da fazla devam edebilirlik şansı gözükmüyor.

4-5 AYA ÇÖZÜLMEZSE KAPATACAĞIZ

kulturel-mekanlar-avm-lerle-bir-tutuluyor-802077-1.BOVA Sahne’nin işletmecisi Ahmet Bawer Aydemir: Şu anda açık durmamızın bir anlamı kalmadı. İnsanlar akşam 20.00, 21.00, 22.00’den sonra geliyor. 22.00’de kapatmamız demek zaten dükkânı kapatmamız demek. Ne yapacağımızı hiç bilmiyoruz. Herhalde iki aya kalmaz bir sürü yer kapanır. Mekânın ömrünü uzatmaya çalışıyoruz şu anda bunu da taşıma suyla yapıyoruz. Bu süreç 4-5 ay sonra hala çözülmemiş olmazsa büyük ihtimalle kapatmak zorunda kalacağız.

TEMEL SORUN EĞLENCE ALGISI

kulturel-mekanlar-avm-lerle-bir-tutuluyor-802078-1.Moda Sahnesi’nin işletmecisi Kemal Aydoğan: Bir lokanta, bir kafe gündüz 12.00’de açılıp 22.00’ye kadar faaliyetini 10 saat boyunca sürdürebilirken 20.30’da açılan tiyatrolar oyunun süresi ne olursa olsun 22.00’de kapanmak zorunda. Bu denklemdeki tuhaflık tiyatronun bir işyeri olarak ‘eğlence’ sektörünün içinde sayılmasından kaynaklanıyor. Tiyatroyu bir sanat dalı olarak algılayamayan, kendine has işletme yordamı olduğunu düşünemeyen anlayışın toptancı davranışının yarattığı sıkıntıları gidermek ise hep biz tiyatro yapanların, özel tiyatro salonu “işletenlerin” omzuna yükleniyor. Binlerce insanın girdiği AVM’lere göre planlandığı aşikâr bu tedbirlerin devlet katında sanatın nasıl algılandığını göstermesi açısından önemli ipuçları sunduğunu düşünüyorum. Tiyatronun ayrı yeri ve yapısının bu tür tedbirler alınırken gözetilmesinin gerekliliğini bir kez daha vurgulayalım.