Kültürpark Platformu, Kültürpark için Koruma Amaçlı İmar Planı’na itiraz ederek, İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu Müdürlüğü’ne itiraz dilekçesi verdi.

Kültürpark İmar Planı’na itiraz edildi

Berkay SAĞOL

Kültürpark için Koruma Amaçlı İmar Planı’na tepkiler sürüyor. Plana itiraz eden Kültürpark Platformu, İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu Müdürlüğü’ne itiraz dilekçelerini verdi. Dilekçelerin tesliminin ardından basın açıklaması gerçekleştirildi.

Planda yer alan yoğun yapılaşma talebi Kültürpark’ın, kentin aklına, kalbine, anılarına kalbine hançer gibi saplandığını belirten Kültürpark Platformu’ndan Yasemin Sağlam, “Plan önerisinde mutabık değiliz. İtirazlarımızın yer aldığı dilekçelerimizi, mesleki ve bilimsel formasyonları ile bu yanlışa engel olacaklarına ilişkin inancımızla Koruma Kurulu üyelerine, erkenden iletmek üzere toplandık. Bu planı hazırlayanlar ve onaylayanlar bizleri, İzmirlileri hiçbir şey bilmeyen rahatlıkla ikna edilebilecek, kandırılabilecek, Kültürpark’ın gerçeklerinden uzak kişiler güruhu mu sanıyorlar? Herkesin bildiği, 20 yıl önce sökülme kararı ile kurulan hangarların geçici kaydıyla demonte yapılma gerçeği gizlenmeye çalışılıyor” dedi.

kulturpark-imar-plani-na-itiraz-edildi-848620-1.

Yapılaşmayı artırmanın önünün açıldığını dile getiren Sağlam, “Yönetsel eksiklikler, tanımsız bırakılmış alanlar, yaptırılan altlık çalışmaları ile çelişen kararlar, plan notlarına bırakılan işlerle dolu “korumayan ve planlamayan” bir çalışma yapılmıştır. Tüm bu yanlışları kabul etmemiz mümkün değildir. İzmir halkı da planın hazırlık toplantılarına katıldığı ve sözde ‘mutabık’ oldukları söylenen TMMOB’a bağlı odalar da bu hata, eksik ve çarpıtmalar içeren bu metni kabul etmeyecektir” diye konuştu.

Plan Meclis’e sunulduktan sonra TMMOB’a bağlı Şehir Plancıları Odası’nın, Mimarlar Odası’nın ve Peyzaj Mimarları Odası’nın tepki gösterdiğini söyleyen Sağlam, “‘Ben yaptım oldu’ diyerek ve bu söylemi ‘Mutabakata varıldı’, ‘Ortak aklın ürünü’, ‘Kültürpark’ın anayasası’ ifadeleri ile süsleyerek açıklamak yeterli değildir. Gerçek, saklanamayacak kadar ortada. Bu yanlıştan dönülmesini ve gerçek anlamda kamu yararına ortak aklın hayata geçirilmesini bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Açıklamanın ardından İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu Müdürlüğü önünde müzik yapılmak istenmesine, pandemi şartlarında müzik yapmanın ve kamu kurumu önünde müzik yapmanın yasak olduğu gerekçesiyle polis engel oldu. Engellemenin ardından polisin bir yurttaşa GBT için kimlik sormasının ardından arbede yaşandı.

kulturpark-imar-plani-na-itiraz-edildi-848621-1.