Kültürpark Platformu, İzmir Büyükşehir Belediyesi Tunç Soyer’in ikinci kez onaylanan Kültürpark’a dair imar planlarıyla ilgili açıklamaları sonrası Soyer’e açık mektup yazdı. Mektupta Soyer’e, ‘Bu nasıl koruma?’ diye soruldu.

Kültürpark Platformu'ndan Tunç Soyer'e açık mektup: Bu nasıl koruma?

BİRGÜN EGE

İzmir Büyükşehir Belediyesi Tunç Soyer’in ikinci kez onaylanan Kültürpark’a dair imar planlarıyla ilgili açıklamaları sonrası Kültürpark Platformu, Soyer’e açık mektup yazdı. Mektupta, “Kültürpark’ın florası yaşatılmak için ne yapıyorsunuz. Masanızda aylardır bekleyen bakım projesi neden onaylanmıyor? Bu nasıl koruma?” diye soruldu.

Mektupta, Tunç Soyer’in Kültürpark ile ilgili birbirinde farklı açıklamalar yaptığına dikkat çekilerek, “Mart ayında ‘Kültürpark’ı birilerinin bizden daha fazla koruması kimsenin haddine değil’ diyordunuz, şimdi de ‘kimse benimle iddialaşmasın Kültürpark’ı savunan Platform orasını ne kadar koruyorsa bende en az o kadar koruyorum’ demişsiniz. Korumuyorsunuz Başkan, tersine farkında olsanız da olmasanız da yaptıklarınız ve yapmadıklarınızla parktaki yaşamı, ekosistemi, kentin geleceğindeki bu çok değerli vahayı yok ediyorsunuz. Defalarca açıklama yaptık. Biz sıkıldık aynı şeyleri yazmaktan söylemekten. Nedense, o devasa inşaatların parkta yaratacağı yıkıcı etkiyi size anlatamıyoruz. İzmir Kültürpark’ı koruyarak yaşatacak bir belediye başkanını hak ediyor. İzmir, algı üzerinden yönetilemeyecek kadar büyük ve önemli bir kent. Biz kimseyle iddialaşmıyoruz somut gerçekler üzerinden konuşuyoruz. Ama gerekirse Kültürpark için iddialaşacağımızı da ifade etmek isteriz” ifadelerine yer verildi.

KÜLTÜRPARK’IN FLORASI YAŞATILMAK İÇİN NE YAPIYORSUNUZ?

Mektupta Soyer’e şu sorular yöneltti:

-Kültürpark’a ‘pazar yeri’ kurup, park içi araç trafiğini meşrulaştırmaya çalıştınız. Parkın tarihinde ve kentin belleğinde asla yeri olmayan bu yanlışta ısrara devam ediyorsunuz. Bu nasıl koruma?

-Ada ve Göl Gazinolarına ‘restorasyon’ adı altında nasıl girildiği hala belleklerimizde. Gazinoların taşıdığı ‘modern miras’ değerleri göz ardı edilip, bağlamlarından kopartılarak, parkta birilerinin projeleri kapsamında müze planladığını biliyoruz. ‘İşe Gazinolardan başlayacağınızı’ söylüyorsunuz. Bu nasıl koruma?

- Kültürpark’ı önce Güzel Sanatlar Fakültesine sonra Sahra Hastanesine teklif ettiniz. Şimdi de tüm Belediye birimlerini parka taşıdınız, bununla da kalmadınız, çevresini tellerle çevirdiniz. Bu nasıl koruma?

-Kültürpark’ın florası yaşatılmak için ne yapıyorsunuz? Masanızda aylardır bekleyen bakım projesi neden onaylanmıyor? Bu nasıl koruma?

- Fuar için İzmir'de yıllar önce yeni bir alan belirlenmesine rağmen, Kültürpark'ta fuar, festival, yarışmalar düzenleme hevesini sürdürdünüz. ‘Etkinlik’ adı altında parkın taşıma kapasitesini aşan, ekolojisini zorlayan, sermayenin çıkarlarını kollayan türlü ticari faaliyetlerin desteklediniz. Alternatif alan arayışına yönlenmediniz. Bu nasıl koruma?

-Koruma Amaçlı İmar Planı için Demokrasi Üniversitesine dosyalarca çalışma yaptırdınız ama sonuçlarını Plana yansıtmadınız. Bu nasıl koruma?

-Kültürpark için Çalıştay yaptınız, Arama Konferansı yaptınız. Günlerce 100’lerce kişinin emek verdiği çalışmaların sonucunda ‘pazar yapmayın, bina yapmayın, parktaki müzeler yeterli yenisine ihtiyaç yok. Betonu azaltın, florayı koruyun’ şeklinde çıkan sonuçlara kulak vermediniz. Bu nasıl koruma? Hatta bu nasıl ortak akıl, nasıl katılımcı ve şeffaf yönetim?

-En temel şehircilik ilkeleri ile planlama esaslarına aykırı “korumamayı” amaçlamayan bir plana imza attınız. Şubat 2021’de Meclis’ten geçen bu korumama planını yalnız biz değil, Koruma Kurulu da reddetti ve size iade etti. Bu nasıl koruma?

SOYER NE DEMİŞTİ?

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Tarihi Havagazı Fabrikası'nda dün yaptığı 2021 yılını değerlendirme toplantısında Büyükşehir meclisi tarafından revize edilerek ikinci kez onaylanan Kültürpark Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı ve Plan Raporu’na gelen eleştiriler hakkında konuşmuştu. Soyer, “Kültürpark mevzuatla ilgili ‘ben bu memleketi senden daha çok seviyorum’ anlayışı ne kadar saçmaysa bu bakış açısı da yanlıştır. O platform Kültürpark’ı ne kadar koruyorsa ben de en az o kadar koruyorum. Kültürpark hepimizin, bunu hiç kimseye yakıştıramıyorum. Orayı koruyoruz, koruma kurulu kararına göre yürüyoruz. Ada Gazinosu’yla Ocak ayında çalışmalara başlıyoruz” ifadelerini kullanmıştı.