Fuar Kültürpark'ta düzenlenen 1.Flamingo Kültür ve Sanat Günleri’nin söyleşi programında CHP eski İzmir Milletvekili Zeynep Altıok Akatlı ile Sosyolog Engin Önen “Ekolojik Kriz ve İzmir” konulu söyleşi gerçekleştirdi

Kültürpark'ta “Ekolojik Kriz ve İzmir" söyleşisi

ARDA ÖZARDA

Fuar Kültürpark'ta düzenlenen 1.Flamingo Kültür ve Sanat Günleri’nin söyleşi programında CHP eski İzmir Milletvekili Zeynep Altıok Akatlı ile Sosyolog Engin Önen “Ekolojik Kriz ve İzmir” konulu söyleşi gerçekleştirdi.

CHP eski İzmir Milletvekili Zeynep Altıok Akatlı, yaşamı öncelemeyen bir bakışın bugün yaşadığımız savaştan tutun da çevre sorunlarına kadar her şeyi etkilediğini belirterek, "İnsanı öncelemeyen, doğayı ranta peşkeş çeken uygulamalar daha fazla rant için her şeyin yapıldığı bir sürecin içerisindeyiz. İklim krizini hepimiz deneyimliyoruz. Mevsimlerin nasıl kaydığını, kaynakların tükenişini yaşayarak öğreniyoruz. Buradan bir direnişe de selam yollamak isterim. Tüm doğa ve yaşam savunucuları Kazdağların'da yaşananlar için yürüyüş gerçekleştiriliyor. Hepsine selam olsun. Aydınlık bir gelecek için önce yaşamı savunmamız gerekir. Bir ağacın yaşamı bir insanın yaşamı kadar önemlidir. Her şey yaşam için" dedi.

"GELECEĞİMİZ BU RAKAMLARLA PARLAK DEĞİL"

Türkiye'nin birçok doğa araştırmalarında son sıralarda olduğuna değinen Akatlı,"Dünya Bankası verilerine göre gelişmiş ülkelerde kişi başına düşen yeşil alan 25–30 metrekare arasında değişiyor. Ülkemizde bu oran maalesef 1 ile 9 metrekare arasında. Çevre performans endeksine baktığımızda 180 ülke arasında 108'inci sıradayız. Yaban hayatı koruma kategorisine baktığımızda 180 ülke arasında 177'inci sıradayız. Dünya çapında önemli türleri koruma kategorisine baktığımızda yine 180 ülke arasında179'uncu sıradayız. Canlılarımız bir bir yok oluyor. Geleceğimiz bu rakamlara göre bakarak çok karanlık. Hava kirliliği çok hızlı şekilde artmaya devam ediyor. 81 ilimizden 76'sı hava kirliliği ile karşı karşıya. İzmir bu tehlike ile karşı karşıya olan iller arasında değil. Son olarak yok olan nesillere değinecek olursak Karaburun'da 9 rüzgâr santrali için izin verildi fakat 49 rüzgâr santrali inşa edildi. Bu yapılar köylüleri çok kötü etkiliyor. Bunun yanı sıra çok az rastlanan karakeçiler tam 3 senedir düşük yapıyor. Yine tarımsal ürünlerde büyük bir düşüş var. Elbette sürdürülebilir enerjiden yanayız ama doğru kullanılmalı"dedi.

"EKOLOJİK KRİZ İLE ÇEVRE SORUNLARI FARKLIDIR"

Söyleşide ikinci olarak konuşan ve ekolojik krize değinen Sosyolog Engin Önen ise,"Ekolojik krizin öneminin altını çizmek gerekiyor. Ekolojik kriz çevre sorunlarından farklıdır. Hava kirleniyor, deniz kirleniyor demek doğru fakat hepsinin merkezinde insan var. İnsana zarar verdiği için çevre sorunları gündeme geliyor. Oysaki ekoloji böyle bir kavram değil. Canlıların bir arada yaşamasını sağlayan şeydir ekoloji. İnsanın ekolojisi diğer canlı türlerinden ekolojik ortamda yaşayıp onu dönüştürmesi bağlamında farklılaşır. Yüzyıllardır ekolojik ortamı dönüştürerek sorunlarına çare arıyor" dedi.