İzmir Kültürparkı Koruma Derneği Başkanı Sancar Maruflu, Kültürpark içinde devam eden yıkım çalışmalarıyla ilgili İzmir Büyükşehir Belediyesi hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını belirtti. Kültürpark Platformu da geçici kaydı ile yapıldığı iddia edilen hangarların hemen sökülmesini istedi

Kültürpark'taki yıkım çalışmaları nedeniyle İzmir Büyükşehir hakkında suç duyurusu

BİRGÜN İZMİR

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Kültürpark içinde yer alan 9 yapıyla ilgili kiracıların tahliyesi sonrası başlattığı yıkım çalışmaları devam ediyor. Yıkım işlemiyle ilgili açıklama yapan İzmir Kültürparkı Koruma Derneği Başkanı Sancar Maruflu, belediye tarafından yapılan uygulamanın yanlış olduğunu iddia etti.

İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ HAKKINDA SUÇ DUYURUSU

Kültürpark'ın tarihi ve doğal SİT alanı olduğunu, buradaki tahliye işleminin Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın ilgili birimine sorulmadan yapılamayacağını ifade eden Maruflu, "İzmir Büyükşehir Belediyesi mahkeme kararı ile yıkım yaptırtıyor. Maalesef plan yok, program yok. Kültürpark içindeki hangar, İzmir Sanat binası, İsmet İnönü Kültür Merkezi kaçaktır. Öncelikle kaçak yapıların yıkılması lazım. Kültürpark'ta paldır küldür yıkım yapılmıştır. İzmir'in tarihi değerlerine, korunması gereken değerlerine sahip çıkılması lazım. Biz dernek olarak bu doğrultuda önümüzdeki hafta İzmir Büyükşehir Belediyesi hakkında suç duyurusunda bulunacağız" dedi.

Kültürpark Fuar Alanı içinde bulunan golf, su bisikleti işletmesi, Ada, Göl ve Kübana gazinoları ile Açık Hava Tiyatrosu içindeki satış büfesi kiracılarıyla belediye arasındaki hukuki sürecin belediye lehine sonuçlanmasının ardından kiracılar tahliye edilmişti. İzmir Büyükşehir Belediyesi bu binalardaki yasadışı eklentilerin İzmir Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu kararı doğrultusunda kaldırılacağını açıklamıştı.

KÜLTÜRPARK MECLİSİ KURULSUN

Öte yandan Kültürpark Platformu da geçici kaydı ile yapıldığı iddia edilen Kültürpark’taki hangarların hemen sökülmesini istedi. Kültürpark Platformu tarafından yapılan yazılı açıklamada, Kültürpark’ın geleceğinin planlanması ve yönetilmesi için demokratik bir Kültürpark Meclisi’nin kurulması gerektiği de kaydedildi.

kulturpark-taki-yikim-calismalari-nedeniyle-izmir-buyuksehir-hakkinda-suc-duyurusu-674360-1.

KÜLTÜRPARK'IN TARİHİ MEKANLARINDA RESTORASYON BAŞLIYOR

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Kültürpark’taki Ada ve Göl Gazinoları'nın restorasyonuna başlıyor. İzmir ve Türkiye'nin kültür ve sanat geçmişinde önemli bir yere sahip tarihsel mekanlar rölöveleri alınarak aslına uygun bir şekilde restore edilecek.

Kentin simgesi Kültürpark'ı iyileştirme çalışmaları kapsamında, Kasım ayında tahliye işlemleri biten Ada ve Göl gazinolarının restorasyon çalışmaları başladı.

İzmir’in kültürel mirasında önemli bir yere sahip Ada ve Göl gazinoları yıkılmayacak, zaman içerisinde hasar gören tarihi mekanlar aslına uygun bir şekilde restore edilecek. Restorasyon çalışmaları tamamlandıktan sonra iki yapı da tarihi kimlik ve karakterlerine yaraşır şekilde işlevlendirilerek hizmet vermeye devam edecek.

İZMİR'İN SANAT MİRASI

Kuruluşları, dönemin Belediye Başkanı Behçet Uz’un İzmir yangınında tahrip olan bölgeye uluslararası bir fuar alanı kurulması planına kadar uzanan Ada ve Göl gazinoları, İzmir’in kültür sanat tarihinde önemli bir yere sahip. Sadece İzmir’in değil Türkiye’nin en önemli sanatsal faaliyetlerinin yürütüldüğü bu tarihsel mekanlar, birbirinden ünlü sanatçıları ağırladı, bir dönemin belleğinde izler bıraktı.

Tarihi adeta bir yıldızlar geçidine sahne olan İzmir Fuarı’ndaki gazinolarda onlarca sanatçı yer aldı. Zeki Müren, Müzeyyen Senar, Tanju Okan, Muazzez Abacı, Emel Sayın, Moğollar, Ajda Pekkan İbrahim Tatlıses, Gönül Yazar, Barış Manço, Cem Karaca gibi sanatçıların verdiği tarihi konserlerin dışında, İsmail Dümbüllü, Nejat Uygur, Sadri Alışık, Zeki Alasya – Metin Akpınar gibi isimler de unutulmaz tiyatro gösterilerine de Fuar ev sahipliği yaptı. Ada ve Göl gazinoları İzmir’in birçok tarihi sanat gecesindeki hafıza mekanları olarak kent belleğindeki yerlerini aldı.